REFORMES ESTRUCTURALS
Crònica 10/03/2012

Vaga general el 29 i més conflicte

CCOO i UGT van avalar ahir sense fissures la vaga general del 29 de març. Consideren que la reforma laboral impulsada pel govern espanyol sentencia a mort el diàleg social. Rajoy la va tornar a defensar.

E. Freixa / B. Arias
3 min

BARCELONA.La vuitena convocatòria de vaga general de la democràcia ja té data: serà el 29 de març. Els sindicats, encesos després que s'hagin anat desgranant els detalls del nou marc laboral -que incideix en les bases de les relacions laborals tal com es coneixien fins ara-, responsabilitzaven ahir el govern espanyol d'haver-los empès fins a l'aturada total. La data ja l'havien triat els sindicats nacionalistes bascos i gallecs i la catalana Intersindical-CSC. "Han arruïnat dècades de diàleg social", va lamentar el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, amb posat greu en una roda de premsa amb el líder de la UGT, Cándido Méndez.

La falta de diàleg dels últims mesos amb l'executiu de Mariano Rajoy va ser el principal retret que van llançar els líders sindicals. "No hi ha hagut cap negociació ni expectatives que n'hi hagi en el futur", va lamentar Toxo i va recordar que cap de les peticions per reunir-se amb el president del govern espanyol ha obtingut resposta.

"La vaga l'ha fet inevitable el govern amb les seves decisions", va afegir Méndez, que va recordar que la reforma "beu i viu" dels models especulatius que han dut Espanya a l'actual crisi econòmica.

Fermesa al govern

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va defensar ahir la reforma laboral en un discurs a Màlaga en què no va fer cap esment a la convocatòria de vaga. El cap de l'executiu va reiterar que el nou marc laboral evitarà "tres milions d'acomiadaments", que són els que atribueix a l'anterior govern socialista que va estar gestionant la crisi els últims tres anys.

Els sindicats, en canvi, van retreure al govern que defensi la reforma laboral com a antídot per a l'atur i, alhora, assumeixi que el nombre de desocupats no pararà de pujar durant aquest any fins a arribar a fregar els sis milions de persones sense feina a tot l'Estat.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar que la vaga general no és el que Catalunya necessita en aquests moments de recessió econòmica. "No ens portarà enlloc", va insistir.

També la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va demanar als sindicats "reflexió" per tirar enrere la convocatòria, i la ministra de Treball, Fátima Báñez, va dir que Espanya "no està per a vagues". Amb la tranquil·litat que donen els 197 vots a favor en la convalidació del text al Congrés -gràcies al suport de CiU, UPN i Foro Asturias-, Sáenz va mantenir-se ferma i només va obrir la porta a "algunes millores" que no afectin el nucli de la reforma durant el tràmit parlamentari que començarà pròximament.

L'esquerra se suma al rebuig

El coordinador d'Izquierda Unida, Cayo Lara, va acusar Rajoy d'encendre la metxa de les mobilitzacions amb una reforma que dóna "beneficis als empresaris, però contractacions precàries i sacrificis als treballadors". El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, va insistir que la política del Govern a Catalunya, amb retallades en drets socials i laborals, és la que no portarà enlloc, i va assegurar la seva presència al capdavant de les mobilitzacions que se succeeixin fins que el govern rectifiqui la reforma.

El PSOE, sense mullar-se en el seu posicionament davant la vaga general, va avisar Mariano Rajoy que té 20 dies per evitar-la. Oscar López, secretari d'organització del partit, va reiterar que presentaran un recurs davant del Constitucional per algunes de les mesures que imposa la reforma si no es redrecen durant el tràmit parlamentari. Els socialistes catalans també van evitar secundar la vaga, tot i que el portaveu del PSC, Jaume Collboni, sí que va garantir el suport a les mobilitzacions de demà. Des d'ERC, el portaveu adjunt al Parlament, Oriol Amorós, va alinear-se a favor de la vaga, tot i assegurar que és l'últim recurs i que no és agradable haver-hi de recórrer. "La reforma laboral, però, suposa un greu desequilibri en la relació entre treballadors i empreses", va concloure.

Adéu a la pau social

Els sindicats van avisar que la reforma laboral, amb mesures com el contracte amb acomiadament lliure durant un any a les petites i mitjanes empreses i les facilitats per canviar les condicions de treball sense el pacte amb els treballadors, és un atac a les bases de la convivència en l'àmbit laboral.

Van avisar que la vaga vol ser un mitjà per fer rectificar el govern espanyol, però es pot convertir en una mesura de protesta més si no ho fa. L'escalada de conflicte dins i fora de les empreses seguirà si no canvia l'esperit del text, van advertir.

L'estat d'ànim dels treballadors se sotmetrà demà a un pols previ a la vaga, amb les manifestacions convocades per CCOO i UGT en més de 60 ciutats de tot l'Estat. A Catalunya, les protestes recorreran els carrers de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.

Els sindicats avisen que continuaran amb aquesta estratègia de mobilitzacions durant el tràmit parlamentari de la llei. Volen que el govern s'escolti les seves propostes, que han traduït en esmenes, i les han fet arribar a l'executiu espanyol sense que, de moment, n'hagin obtingut cap resposta.

stats