DETENCIONS AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 18/04/2012

Vaga de fam massiva de presoners palestins a Israel

4.600 palestins estan empresonats en centres de detenció a Israel. Ahir per commemorar el Dia del Presoner i demanar que millorin les condicions, molts van iniciar una vaga de fam. La població els va fer costat.

Anna Garcia
2 min
Vaga de fam massiva de presoners palestins a Israel

RAMAL·LAHAlmenys 1.200 presoners palestins van iniciar ahir una vaga de fam indefinida i uns 2.300 més es van abstenir d'ingerir aliments durant un dia coincidint amb el Dia del Presoner. Demanen millores en les condicions de les presons israelianes i que s'acabi amb les anomenades detencions administratives , és a dir, quan no es presenten càrrecs, no hi ha judici i la detenció és indefinida. Segons el ministeri de Presoners palestí hi ha més de 4.600 palestins en presons israelianes, 319 dels quals sota detenció administrativa. L'agència de notícies palestina Maan diu que al voltant del 40% dels homes palestins han estat detinguts per Israel en algun moment de les seves vides. Les manifestacions ciutadanes a diferents poblacions de Cisjordània i Gaza han donat suport a la vaga de fam.

Banderes palestines onejaven ahir a la cèntrica plaça Arafat de Ramal·lah, capital administrativa de Cisjordània, on es van concentrar centenars de persones, entre les quals un grup de dones exhibint fotografies de familiars detinguts. Nombrosos cartells mostraven la imatge d'un dels presoners més populars, el líder palestí Marwan Barguti. Entre les manifestants hi havia la cunyada de Nael Barguti -alliberat en l'intercanvi del soldat israelià Gilad Shalit l'any passat i és familiar de Marwan- que demanava la llibertat pel seu marit i el seu fill. "Volem l'alliberament dels 4.600 presoners palestins en mans d'Israel i que l'exèrcit israelià marxi de la nostra terra, Palestina", afirmava Mohamed Nasah, director del centre d'ajuda als detinguts.

Una gran pancarta exhibia la imatge del líder de la Jihad Islàmica, Khader Adnan, que el febrer passat va finalitzar una vaga de fam de 66 dies com a protesta per la seva detenció sense càrrecs. Adnan va arribar a un acord amb Israel i s'esperava que ahir, just quatre mesos després del seu empresonament, quedés en llibertat. Ahir també Shin Bet, l'agència de seguretat israeliana, va dir que havia arrestat dos palestins alliberats durant l'intercanvi del soldat Shalit perquè intentaven cometre actes terroristes.

El Dia del Presoner arriba dos dies després que Israel prohibís l'entrada a bona part dels activistes internacionals que intentaven arribar als territoris ocupats i de l'enrenou que ha causat a Israel la imatge d'un alt oficial de l'exèrcit israelià colpejant un activista danès.

stats