PROTESTES A LA SANITAT
Crònica 23/09/2011

Vall d'Hebron s'apunta a la vaga

El sector sanitari està revolucionat. La tardor comença amb més protestes als ambulatoris i als hospitals amenaçats amb EROs i ara s'hi afegeix la vaga que han aprovat fer els metges de la Vall d'Hebron.

Lara Bonilla
3 min
TARDOR DE MOBILITZACIONS EN EL SECTOR DE LA SANITAT Els treballadors de l'Hospital de la Vall d'Hebron, com els d'altres hospitals, es van començar a manifestar la primavera passada, quan es va anunciar el pla de contenció de la despesa a la sanitat. Ara comença la segona onada de retallades I el personal mèdic proposa endurir les protestes i fer vaga a l'octubre.

BARCELONA.Els treballadors dels hospitals i els ambulatoris de l'Institut Català de la Salut s'han començat a mobilitzar contra la segona onada de retallades. Aquests dies el sindicat Metges de Catalunya està fent assemblees informatives en diversos hospitals per decidir les accions a emprendre. La majoria han optat per no aplicar algunes de les mesures d'estalvi que se'ls demanen -avançar altes mèdiques o restringir les proves diagnòstiques més cares: TAC, ressonàncies...- i han acordat actuar només en base a criteris clínics però no econòmics. És el que ha decidit el personal de l'Hospital Arnau de Vilanova, de Lleida; el de Bellvitge; el Germans Trias, i l'Hospital de Viladecans. A l'Hospital de la Vall d'Hebron han anat més enllà i han decidit convocar tres dies de vaga indefinida a la setmana a partir de primers d'octubre.

Dimarts que ve tenen previst demanar els permisos a la conselleria d'Empresa i Ocupació, que haurà de dictar els serveis mínims. "Els hospitals de l'ICS s'estan enfonsant. El de la Vall d'Hebron era un vaixell insígnia de la sanitat catalana i ara ens han limitat l'activitat", denunciava ahir la delegada de Metges de Catalunya, Rosa Boyè. Confien que s'hi adheriran més centres. A Bellvitge, per exemple, ahir reconeixien que hi ha "predisposició" però per ara no s'han sumat a la protesta. No seria la primera vaga per les retallades a Salut, ja que metges i residents de l'Hospital de Bellvitge ja van triar aquesta forma de protesta el 29 de juny. En aquella ocasió, però, l'afectació va ser discreta, ja que no s'hi va sumar tot el col·lectiu. Ara podria ser diferent, ja que tot el sector s'ha unit contra les retallades de serveis i laborals.

Carta al president Mas

Bona mostra d'aquesta unitat és la carta que han consensuat els caps de servei dels vuit hospitals de l'ICS i que enviaran la setmana que ve al president de la Generalitat, Artur Mas, per mostrar-li el seu desacord amb les mesures d'estalvi. Unes mesures que "poden incrementar les conseqüències negatives des del punt de vista de l'atenció als nostres pacients i que impliquen un deteriorament dels trets essencials que han fet de l'ICS un referent", es llegeix a la carta que compta amb el suport dels quatre col·legis de metges.

Els professionals també alerten que "dia a dia l'ambient es fa més irrespirable com a conseqüència de rumors o informacions contrastades de noves mesures que amenacen els professionals i el sistema sanitari públic". Es queixen que no se'ls ha deixat participar i que les mesures que es preveuen a curt termini dibuixen "un panorama de precarietat laboral imprevisible". També estan preocupats per les conseqüències que la tisorada pot tenir sobre la formació dels residents, els futurs metges.

Menys guàrdies i complements

Si els treballadors dels hospitals de la xarxa sanitària concertada estan patint expedients de regulació d'ocupació (ERO), els dels hospitals públics de l'Institut Català de la Salut hauran de fer front a noves retallades de sou. La setmana que ve s'ha convocat una taula sectorial de l'ICS on s'hauran de negociar mesures laborals que, segons han informat els metges, passen per retallar les hores de guàrdia i els complements del col·lectiu. Tot plegat podria arribar a rebaixar el sou dels metges un 30%, que s'afegiria al 5% que ja se'ls va reduir com a funcionaris.

L'ICS necessita estalviar 93 milions d'euros i el gruix, uns 65 milions, serien a costa del capítol de personal, segons va explicar el sindicat Metges de Catalunya. El conseller de Salut, Boi Ruiz, no es va voler pronunciar sobre la convocatòria de vaga, ja que assegura que el departament "no intervé" en les negociacions laborals. Sí que ho va fer, en canvi, el president Mas, que va advertir que les possibles vagues als hospitals catalans "perjudicaran els usuaris" i no resoldran el que considera que és el problema de fons, la situació financera de la Generalitat.

Els fàrmacs no perillen

I pel que fa al sector farmacèutic, el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va llençar ahir un missatge de tranquil·litat quan va descartar que les farmacèutiques puguin deixar de subministrar medicaments als hospitals catalans, com ha fet Roche -que ahir va inaugurar una nova planta a Sant Cugat del Vallès- amb els hospitals grecs per la seva morositat.

stats