Reportatge
Crònica 05/03/2011

Vallbona: un barri més enllà de la quinta forca

Maria Ortega
3 min
Els horts de la Ponderosa, al costat de l'autopista, on està projectat l'ecobarri de Vallbona, són l'última gran explotació agrícola de Barcelona.

Una mica més enllà d'on hi havia la quinta forca i just davant del missatge de benvinguda a Barcelona que la ciutat dóna als conductors que hi entren per la Meridiana, el barri de Vallbona viu relativament al marge de la gran urbs, convertit en un gran lloc que conserva elements impensables ja al centre de Barcelona; com la gran esplanada d'horts de la Ponderosa -l'última explotació agrícola de la ciutat, que encara abasteix de verdures els veïns del barri-, els ànecs que neden a la seva pel rec Comtal o, fins i tot, una gran població de gallines, galls -alguns entrenats per a baralles- i pollets que campen lliures pels carrers i que se les tenen amb la colònia de gats. Fins fa poc, per la riba del Besòs encara hi pasturava algun ramat, tal com recorden els veïns. Vallbona és un petit llogarret que, per moments, sembla haver aturat el temps entre horts, turons verds i carrers sense asfaltar, però que viu a contrarellotge un procés de canvi accelerat, que té en l'anunci -les obres podrien començar en dos anys- de la construcció del primer ecobarri barceloní el gran símbol de la transformació.

Els 2.000 pisos anunciats -el 60% de protecció oficial- en el marc de la construcció d'aquesta àrea residencial estratègica (ARE) han de suposar un gran canvi per al paisatge de la zona, perquè s'edificaran sobre la gran extensió agrícola de la Ponderosa -conservant, a mode de mostra, alguns dels horts a la part més allunyada del feix d'autopistes-, però també per al dia a dia d'un barri que, en l'últim recompte, rondava els 1.300 habitants, cosa que el deixa completament orfe de serveis i que obliga els seus veïns a creuar carreteres, vies i autopistes fins a Torre Baró per anar al metge o a la llar d'infants. El projecte, però, encara és més teòric que real i queda força allunyat de la zona que acumula els principals dèficits del que és pròpiament Vallbona.

Granja abandonada

Un dels punts que requereix intervencions amb més urgència és l'antiga granja Montserrat, més coneguda com a granja Ritz perquè als anys 40 del segle passat -deu anys després de la data de construcció- va passar a mans de la família propietària de l'hotel Ritz de la Gran Via -l'actual Palace- i, durant anys, va proveir d'aliments la cuina de l'hotel. Amb el pas dels anys, no obstant això, la finca es va anar deteriorant i va anar perdent qualsevol ús, tot i que la família de masovers que hi treballava hi va viure fins poc abans de l'expropiació per part de l'Ajuntament, l'any 2003. Ja en mans del consistori, el procés de deteriorament de la granja ha continuat i, fins i tot, s'ha accelerat, a l'espera d'un projecte que la reobri al barri. La seva recuperació és, de fet, un dels punts que es va incloure com a prioritari en el Pla d'Actuacions del Districte (PAD) de Nou Barris 2008-2011. La finca, que encara manté corrals i cavallerisses, representa una extensió verda de prop de 8.000 metres quadrats que en aquests moments estan reixats i en un estat de conservació pèssim i que els veïns volen obrir de manera immediata.

Anys enrere, l'Ajuntament havia anunciat la intenció de reconvertir l'espai en una granja escola, però la idea va quedar enlaire i ara l'antiga granja és el punt de Vallbona que acumula més gallines -i més brossa-. Segons fonts municipals, el problema a l'hora d'impulsar qualsevol projecte és que no hi ha acord entre les dues associacions de veïns del barri, ja que mentre que la històrica -l'Associació de Veïns de Vallbona- vol conservar l'edifici i la zona verda per donar-li usos per al barri, l'Associació de Veïns Vallbona - Rec Comtal -escindida de l'anterior- prioritza muntar-hi un espai polivalent que ajudi a sufragar els dèficits de la zona. Pels veïns, però, això només són matisos, i asseguren que el problema és la falta de pressupost o, directament, d'interès municipal. Un altre dels punts de conflicte és l'antiga empresa Desguace García, situada just davant de la granja i tancada des del 2006 perquè no disposava de les llicències pertinents -ni ambiental, ni urbanística ni d'activitat- i estava construïda en terreny qualificat com a zona verda. L'Associació de Veïns de Vallbona demana que s'acceleri la transformació de la zona.

A mig transformar, el barri presenta estampes curioses com l'últim hort supervivent a la riba del Besòs envoltat per les excavadores de les obres de l'AVE. Sens dubte, la millor radiografia dels contrastos del barri.

stats