Crònica 24/04/2012

Coia Valls i Carles Porta, els més venuts a Tarragona i Lleida

X.s.
2 min
Els gironins van aprofitar el bon temps d'aquest Sant Jordi per sortir a comprar llibres.

BARCELONA.Molts dels milers de tarragonins que ahir van omplir una Rambla Nova on hi havia més de 140 parades de llibres i roses van comprar per Sant Jordi El mercader (El despertar d'una nova Barcelona) , la gran triomfadora local de la diada a Tarragona. L'obra, que relata les experiències d'un reusenc que arriba a Barcelona durant l'Edat Mitjana per convertir-se en mercader, és la segona novel·la de Coia Valls. A Tortosa, on els compradors no van ser gaire matiners, va arrasar La vida tortosina (1939-1979) , de l'autor local Quimo Panisello, i a Reus va triomfar Un cel de plom , el llibre de Carme Martí sobre la vida de Neus Català.

A Lleida, el bon temps va acompanyar una jornada pletòrica en què la gent va inundar les més de 170 parades autoritzades a l'Eix Comercial. L'escriptor local més venut va ser Carles Porta, que si bé al matí era a Barcelona, a la tarda signava a Lleida exemplars de Fago. Si et diuen que el teu germà és un assassí amb gran èxit de convocatòria. Al llibre, Porta hi explica els assassinats que van tenir lloc a la vila de Fago a través dels ulls la germana de Santiago Mainar, condemnat pel crim. L'autor lleidatà, que ha repetit l'èxit de Tor, tretze cases i tres morts , celebrava cada llibre venut com "una bufetada a la crisi". I com és tradició, a l'Institut d'Estudis Ilerdencs es va celebrar una recepció institucional que el poeta Carles Hac Mor va aprofitar per presentar Obra completa punt U , el seu nou llibre.

Catalunya Central i Girona

El mateix president del Gremi de Llibreters, el manresà Antoni Daura, reconeixia ahir que el 2012 no ha sigut un any "amb gaire collita de novetats d'autors de la Catalunya Central". Així, els títols més venuts en aquestes comarques van seguir ahir la tendència general i, quant a novetats locals, la més venuda va ser De tot cor , un recull de 32 contes de 32 escriptors de la Catalunya Central.

La diada de Sant Jordi va arrencar ahir a Girona amb el tradicional esmorzar literari al Palau Soterra, que va servir per homenatjar el gremi dels llibreters i, concretament, la figura de Pere Rodeja, de la Llibreria Geli, mort el desembre del 2009. En paral·lel, a la plaça Mercaders se celebrava per primera vegada una marató de lectura de Girona, llibre de records , de Josep Pla.

L'escriptor més venut a Girona, com es veia venir des de feia setmanes, va ser el gironí Rafel Nadal, que es va imposar amb la seva incursió en el gènere memorialista, Quan érem feliços , al voltant dels seus records d'infantesa. Altres triomfadores de la jornada van ser el debut novel·lístic de Lluís Llach, Memòria d'uns ulls pintats , i el nou fenomen suec, L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra, que van ser alguns dels títols que més van fer el pes als gironins que ahir omplien de gom a gom l'emblemàtica Rambla de Girona.

stats