BARCELONA
Crònica 12/04/2012

Veïns del 22@ s'avancen a Trias i atenen 18 casos de barraquisme

Els veïns del 22@ arriben on l'Ajuntament no pot arribar. Només el 2011 han atès amb aliments i microcrèdits 200 persones que viuen en 18 infrahabitatges, un quart de la població d'aquest tipus a BCN.

Albert Balanzà
2 min
Un agent dels Mossos d'Esquadra diumenge abans que es tapiés l'espai on va cremar la barraca de la família romanesa.

BARCELONA.El barraquisme no és nou al Poblenou i a la seva versió moderna, anomenada 22@, s'hi quedarà molts anys, tants que els veïns han adoptat un model d'autogestió al marge de les institucions que serveix per donar aliments i gestionar petits crèdits a 200 persones que viuen en 18 espais d'habitatge precari a la zona. Es tracta de solars com el del carrer Bilbao 134 -on una família romanesa va quedar escapçada per la mort de quatre dels seus membres la nit de diumenge a dilluns- o de naus plenes de ciutadans senegalesos com les que es van desallotjar al novembre al carrer Badajoz. També hi ha pisos ocupats de manera il·legal.

La unitat d'actuació que formen la històrica Associació de Veïns del Poblenou, la xarxa Apropem-nos i la Xarxa de Suport als Assentaments va arribar a repartir, només durant el 2011, 11.435 quilos d'aliments i va gestionar uns 1.200 euros en concepte de microcrèdits. No hi ha ni un sol cèntim de l'Ajuntament en aquesta operació de solidaritat veïnal. "Som gent del barri i entitats, que vam obrir una llibreta en una caixa d'estalvis i que cobrim un espai concentrat al Poblenou, però que també atén casos al Besòs i al Clot", diu Manel Andreu, dirigent veïnal amb 40 anys de trajectòria.

L'operatiu és molt senzill. Els veïns tenen un magatzem de l'Església evangèlica on acumulen aliments comprats o donats, i cada dijous es fa un repartiment que almenys cada 15 dies passa per un dels 18 solars, naus o pisos on hi ha infrahabitatge. "No és el cas de la família romanesa de Bilbao 134, ja que aquests es beneficien directament de la solidaritat veïnal", aclareix Andreu. Al bloc del davant, a Bilbao 153, no és casual que hi visqui el president de l'Associació de Veïns del Poblenou, Joan M. Soler.

Més complexa és la gestió de microcrèdits que també ofereix la triple entesa de les entitats: els barraquistes que necessiten pagar una multa, tramitar un passaport o canviar-se unes ulleres, per citar tres casos recents, poden anar al punt d'acollida del centre de barri de la Rambla, on una persona de la xarxa els atén i els facilita els diners. "Els han de tornar i això enguany ha passat en un 30%", explica el portaveu de la Xarxa de Suport.

L'Ajuntament, liderat per Xavier Trias, ha decidit desvincular la solució al problema social del barraquisme al 22@ -que ha titllat de "prioritària" després de la mort dels quatre ciutadans romanesos- de l'altra operació de dignificació dels solars que va presentar el mes passat amb el nom de Pla Buits. Al 22@ només hi havia dos solars beneficiats pel pla, com en cada districte: el del carrer Àlaba 24 (amb Doctor Trueta) i el del carrer Cristóbal de Moura 92, i no està previst ampliar-lo.

stats