EL PRESIDENT VENEÇOLÀ ES RECUPERA A L'HAVANA
Crònica 30/06/2011

Veneçuela emet un vídeo per mostrar que Chávez es troba bé

El govern de Veneçuela va desmentir ahir els rumors sobre la mala salut d'Hugo Chávez amb la difusió d'un vídeo enregistrat dimarts en què apareix el president amb Fidel Castro a l'Havana.

J.b.
2 min
Els comandants Fidel Castro i Hugo Chávez amb un diari cubà a les mans en el vídeo enregistrat aquest dimarts a l'Havana.

BARCELONA.Hugo Chávez i Fidel Castro amb xandall, drets en un jardí i amb un exemplar de l'edició del diari oficial cubà Granma d'aquest dimarts. És una de les imatges d'un vídeo de poc més d'un minut amb què el govern veneçolà pretén desmentir els rumors dels últims dies sobre la suposada mala salut del seu president, operat d'un abscés pèlvic el 10 de juny a l'Havana.

El vídeo va ser emès dimarts a la nit per les televisons estatals de Veneçuela i Cuba. Són imatges sense veu, només amb els acords d'una cançó popular veneçolana de fons i un cartellet sobreimpressionat que anunciava: "Fraternal trobada entre Fidel i Chávez. 28 de juny del 2011". Els dos comandants conversen amistosament, primer de peu dret en un jardí i després asseguts en una sala, amb un exemplar del Granma a les mans.

La importància d'aquestes imatges de Chávez, de 56 anys, es troba en el fet que són les primeres en vídeo -i el primer testimoni gràfic des de la publicació a Cuba, el 18 de juny, d'unes fotografies seves amb els germans Fidel i Raúl Castro- des de la intervenció a què es va sotmetre a la capital cubana.

"Hem vist el president Chávez molt dinàmic (...). A tots aquells que han estat especulant sobre com es trobava, aquí ho veuen, aquí hi ha les imatges, que parlen i i diuen més que mil paraules", va dir el ministre de Comunicació veneçolà, Andrés Izarra, des dels estudis de la televisió estatal VTV, que va difondre el vídeo.

En estat "crític i complicat"

Amb la difusió d'aquesta trobada entre els dos comandants, el govern de Veneçuela pretenia desinflar rumors i desmentir informacions com la publicada el cap de setmana passat pel diari El Nuevo Herald , de Miami, que citava fonts d'intel·ligència nord-americanes i segons la qual Chávez es trobava "en un estat crític, no greu, però sí crític, complicat". Una afirmació que, sumada a les declaracions de divendres del ministre d'Exteriors veneçolà, Nicolás Maduro, sobre "la batalla" del president per la seva salut, va donar ales als rumors més malèvols.

El "caràcter personal del règim"

"La malaltia de Chávez ha agafat el govern per sorpresa. Estan paralitzats", afirmava el professor de ciències polítiques de la Universitat Central de Veneçuela (UCV) Ángel Álvarez en declaracions a l'agèncioa France Presse.

Álvarez afegia que tot aquest rebombori -la cascada de rumors- per l'absència del president "prova el caràcter personal del règim polític", en què "les seves declaracions mobilitzen partidaris i detractors", mentre que "la seva absència priva la política veneçolana de qui marca l'agenda".

stats