NOU ORGANIGRAMA
Crònica 08/03/2011

Via lliure perquè Duran faci de pont amb Madrid

Si no hi ha sorpreses, la comissió de l'estatut del diputat del Congrés donarà avui el vistiplau al nomenament del líder d'Unió. No agrada a tots els grups però creuen que és compatible amb ser diputat.

Joan Rusiñol
2 min
El líder d'Unió Democràtica reforça el seu paper d'interlocutor entre el govern de la Generalitat i l'executiu de Rodríguez Zapatero.

Madrid.Quan a partir d'ara Josep Antoni Duran i Lleida es reuneixi amb José Luis Rodríguez Zapatero, ¿ho farà com a portaveu de CiU al Congrés o com a president de la part catalana en les comissions bilaterals Estat-Generalitat? Aquesta és la pregunta que inquieta els grups de l'esquerra i que s'anirà repetint un cop el líder d'Unió hagi salvat els obstacles per assumir formalment el càrrec que li va oferir Artur Mas.

Un d'aquests esculls per presidir la part catalana de les quatre comissions és al Congrés de Diputats, que ha d'autoritzar els seus membres perquè puguin assumir activitats que no tinguin a veure directament amb la feina del legislador. Aquest migdia, la comissió encarregada es reuneix per estudiar aquest cas i, com expliquen a l'ARA algunes fonts, "molt probablement" rebrà l'autorització: s'aprovarà sense gaires problemes el dictamen que han fet els lletrats de la cambra i que després el ple haurà de revalidar.

El raonament de la majoria és que el debat sobre la legalitat del nomenament de Duran, que han plantejat els grups de l'oposició al Parlament, es limita a Catalunya. És a la cambra catalana on cal debatre si s'ajusta a la lletra de l'Estatut el fet que una persona que no és membre del Govern encapçali la delegació catalana. La comissió del Congrés esquivarà aquesta qüestió i se centrarà a dirimir si el càrrec és compatible o no amb la condició de diputat. Alguns dels membres consultats entenen que per "respecte institucional" la cambra baixa no pot qüestionar els noms que ha decidit el govern de Catalunya.

Fonts de CiU afirmen que la reunió d'avui és un "simple tràmit" i que el nomenament "no vulnera" cap dels deures que ha de complir un diputat. A més, recorden que des d'un principi el líder d'UDC va deixar clar que no cobraria ni un cèntim per la nova responsabilitat. Tot i això, hi haurà debat. El portaveu d'Esquerra Unida a la comissió, Gaspar Llamazares, assegura que expressarà els recels que ja ha manifestat a Catalunya ICV-EUiA perquè la situació és "estranya i no s'acaba d'entendre gaire bé".

Superat el tràmit, i la votació en ple, Duran assumirà una interlocució amb Madrid sense precedents. Hi ha casos molt semblants, és cert, però no de tant pes polític.

stats