ALIMENTACIÓ
Crònica 12/04/2012

Vichy Catalán baixa un 10% els sous

Vichy Catalán va anunciar ahir una retallada del 10% en els sous dels 680 treballadors. L'empresa va justificar la mesura per evitar acomiadaments i assegurar el futur de les empreses del grup.

V. Moliné / E. Freixa
2 min
El conseller delegat de Vichy Catalán, Joan Renart, ensenya un dels diversos productes que fabrica el grup.

BARCELONA.El Grupo Vichy Catalán va comunicar a la plantilla una rebaixa de sou a partir del 25 d'abril per afrontar la caiguda de la producció i evitar mals majors. L'empresa va dir que la mesura és permanent i afectarà tots els treballadors de les empreses i plantes embotelladores. La direcció va assegurar que la decisió és "dura però necessària" per no haver de recórrer a acomiadaments en el futur. Vichy Catalán va assegurar que els últims mesos ja s'han aplicat mesures per retallar despeses per altres vies.

El president del comitè d'empresa, Julià Conesa, va reconèixer que les vendes han baixat, però va insistir que tant ell com els treballadors no s'esperaven la notícia després que ja s'hagués aprimat la plantilla. A finals d'any, va explicar, quatre persones van arribar a un acord per marxar i poc després hi va haver quatre acomiadaments més. "Ens van dir que amb aquestes vuit persones menys a la plantilla ja n'hi hauria d'haver prou", va lamentar.

L'empresa dirigida per Joan Renart va insistir que no s'han lliurat dels efectes de la crisi de consum a Espanya, on les vendes en el sector de l'aigua mineral acumulen una davallada de gairebé el 15%. Segons les dades que va aportar Vichy Catalán, el consum per càpita ha passat de 125 litres per persona el 2007 a 105 litres l'any passat.

A part de la planta d'embotellament de l'aigua Vichy Catalán, on treballen 65 treballadors, el grup també és propietari de les marques Fontdor i Malavella, del Balneari Vichy Catalán i té oficines a Barcelona. A fora de Catalunya és present a Galícia i a Castella Lleó.

Ús de la reforma laboral

La rebaixa unilateral del sou i la desvinculació del conveni col·lectiu és una de les possibilitats que permet la reforma laboral quan els ingressos o les vendes d'una empresa davallen de manera continuada durant dos trimestres.

Malgrat això, el comitè d'empresa confiava poder negociar la mesura, tot i que reconeixien la posició de debilitat en què els deixa el nou marc laboral espanyol. "El nostre conveni col·lectiu és vigent fins a finals del 2012 i hauríem de tornar a asseure'ns a negociar per al 2013, però amb la nova reforma laboral els treballadors ja no tenim cap força", va lamentar.

Vichy Catalán va assegurar que la rebaixa salarial "respon únicament i exclusivament a plantejaments racionals i realistes" i serà un exercici de responsabilitat per assegurar la viabilitat futura del grup. L'empresa, amb 131 anys a Catalunya, confia que la mesura contribuirà a sortir de la crisi, una de les moltes que ja ha superat la companyia al llarg de la seva història.

stats