ELECCIONS A TURQUIA
Crònica 13/06/2011

Victòria agredolça d'Erdogan

El partit islamista conservador del primer ministre turc va obtenir una incontestable victòria en les eleccions d'ahir, però la majoria absoluta li serà insuficient per reformar la Constitució en solitari.

Astrid Aran
2 min
Victòria agredolça d'Erdogan

Barcelona.Que el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) guanyaria les eleccions d'ahir a Turquia entrava dins del que estava previst, però no que perdés escons. L'AKP va revalidar àmpliament la majoria absoluta, ja que va obtenir el 50% dels vots, 4 punts més que el 2007, segons Efe. En canvi, en la traducció proporcional en escons parlamentaris, l'AKP passa de 341 a 326.

Per tant, els resultats tenen una doble lectura. Confirmen la tercera victòria consecutiva de l'AKP i converteixen el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, en el líder democràtic amb més èxit al país. Tot i això, l'aritmètica parlamentària desllueix la victòria, ja que, si bé li permet mantenir l'estabilitat política, governar en solitari i aplicar còmodament el programa electoral, no l'autoritza a fer la reforma més volguda: la constitucional.

"La gent ens ha adreçat el missatge que la nova Constitució s'ha de construir a través del consens i la negociació. Dialogarem amb l'oposició", va dir Erdogan ahir des del balcó de la seu de l'AKP.

La gran incògnita de les eleccions era si l'AKP tindria el nombre d'escons necessaris per reformar en solitari la Constitució. Amb la xifra obtinguda ahir, molt inferior, Erdogan haurà de buscar el difícil suport de l'oposició -que veu en la reforma la prova de l'autoritarisme del primer ministre- o oblidar-se'n. Amb 330 escons s'hauria pogut fer la reforma via referèndum.

L'oposició guanya pes

Amb quasi tot el vot escrutat i a l'espera que avui la comissió electoral doni la xifra definitiva, el Partit Popular Republicà (CHP), principal partit de l'oposició secular, va obtenir ahir el 26% dels vots i passa de 112 a 135 escons. El tercer partit amb representació a l'hemicicle, el Partit d'Acció Nacionalista (MHP), va patir ahir els efectes de l'escàndol sexual que ha esquitxat la campanya i va passar de 70 escons a 54.

Els resultats poden redibuixar els equilibris de poder, no només al Parlament, sinó entre l'AKP i els seus tradicionals enemics: els partits laics, el poder judicial i l'exèrcit.

Els candidats independents que tenen el suport del partit kurd van passar ahir de 20 a 35 escons, fet que els permetrà reforçar les seves demandes i el rol en la vida política turca, a l'espera de com es redefinirà la qüestió de les minories a Turquia si es tira endavant una nova Constitució.

El triomf de l'AKP és la resposta a alguns dels canvis que ha impulsat en els dos mandats anteriors. Sobretot, el fet d'haver convertit Turquia en la dissetena economia del món, que va créixer un 8,9% l'any 2010. És un dels signes evidents de la modernització i la liberalització de la Turquia d'Erdogan, que lluita per un equilibri entre l'islam i Occident.

stats