CONGRÉS D'UNIÓ
Crònica 22/03/2012

Vila d'Abadal ja té els avals per enfrontar-se a Duran

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ja té els 180 avals necessaris per optar al lideratge d'Unió. S'enfrontarà a Josep A. Duran i Lleida, que fa trenta anys que presideix el comitè de govern.

Oriol March
2 min
L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal,  en un acte de campanya amb Josep A. Duran i Lleida.

BARCELONA.Els delegats al pròxim congrés d'Unió de Sitges els dies 12 i 13 de maig tindran dos candidats per escollir: Josep A. Duran i Lleida, líder indiscutible del partit i número dos de CiU, i Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, que ahir va fer públic que ja té els 180 avals necessaris per optar al lideratge democristià. "Treballem dia i nit, va bé i anirà bé", va assegurar ahir Vila d'Abadal després de reunir-se amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, també d'Unió.

L'alcalde de Vic va anunciar fa tot just un mes la seva intenció de plantejar una candidatura alternativa a Duran, però ja fa mesos que exerceix de veu crítica a dins d'Unió, especialment a l'hora de demanar un gir clarament independentista en l'ideari dels democristians.

La seva estratègia a l'hora de sumar els avals ha consistit a aplegar dos grups de militants: els que demanen un sobiranisme desacomplexat -un principi que la direcció actual rebutja- i els que pensen que cal un relleu en la direcció del partit, tenint en compte que l'actual president del comitè de govern democristià fa trenta anys que és a la cúpula de la formació.

Castellà, Pelegrí i Llorens

Malgrat tot, les possibilitats d'èxit de Vila d'Abadal al congrés són més aviat escasses. L'aparell del partit s'ha bolcat en la reelecció de Duran, i fins i tot els membres als quals s'identifica com a ànima sobiranista del partit -liderats per Antoni Castellà, secretari d'Universitats i membre de la permanent democristiana- han declinat donar suport a l'alcalde de Vic, que en els últims mesos ha guanyat presència pública en liderar l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). De fet, ahir va presentar el projecte dels pobles sobiranistes -ja són més de 300- a De Gispert.

Fonts del partit emmarquen el moviment de Castellà com una estratègia per optar a un relleu pactat amb Duran al capdavant del partit quan deixi el lideratge democristià, moment al qual no ha posat mai data.

I qui té ara tots els números d'ocupar la secretaria general és Josep Maria Pelegrí, que repetiria en el càrrec sense aspiracions successòries. En un primer moment es va pensar en Marta Llorens, portaveu del partit, per rellevar Pelegrí com a número dos democristià -tenint en compte que l'actual secretari general és conseller d'Agricultura i això li fa tenir menys temps per a la dinàmica interna-, però els problemes de salut de Llorens l'han descartada.

Partit amb "sensibilitats"

En una entrevista a TV3, Duran va voler deixar clar que a Unió no hi conviuen dos partits -en referència al partit que comanda ell i el partit al qual aspira Vila d'Abadal- sinó que existeixen "moltes sensibilitats". També va llançar un dard al seu contrincant: "Mentre aquí ha gent que fa declaracions, jo he de resoldre problemes", va etzibar el líder d'Unió.

Sobre el seu pols amb Vila d'Abadal -que al llarg dels pròxims dies explicarà quin és el seu projecte-, Duran es va limitar a assegurar que seran els militants democristians els que decideixin quina via volen que prengui el partit.

stats