CONGRÉS DEMOCRISTIÀ
Crònica 24/02/2012

Vila d'Abadal ja recull avals per disputar a Duran el lideratge d'Uni

Oriol March
2 min
Vila d'Abadal ja recull avals per disputar a Duran el lideratge d'Uni

BARCELONA.El congrés que Unió celebrarà al maig pot tenir dos candidats per liderar la formació democristiana. Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i el batlle més important del partit, ha començat el procés de recollida d'avals per enfrontar-se a l'actual president del comitè de govern democristià, Josep Antoni Duran i Lleida, que ho és des del 1982. Així ho va confirmar a l'ARA el mateix Vila d'Abadal, que té fins al 12 d'abril per aconseguir els 180 avals necessaris per disputar a Duran el lideratge del partit.

D'aquests 180 suports, l'alcalde de Vic n'ha de recollir com a mínim 20 de cadascuna de les sis intercomarcals de la formació democristiana. "De moment, ja hem aconseguit el 20% dels avals necessaris", va explicar en declaracions a Nació digital . La recollida de suports s'ha anat intensificant a partir de l'últim consell nacional de la formació, celebrat fa dues setmanes, en què es va donar el tret de sortida al procés congressual d'Unió. La intenció de Vila d'Abadal és aglutinar les veus crítiques a Duran i endurir el to nacional del partit fent-lo virar cap a posicions sobiranistes.

El precedent del 2004

L'última vegada que el cap de files de CiU a Madrid va trobar-se amb oposició interna va ser al congrés del 2004, quan el col·lectiu El Matí va aconseguir les signatures necessàries per enfrontar-se a Duran. Aquest grup de crítics, encapçalat per Vicenç Pedret, Carles Puigdomènech i Joan Capdevila, no va arribar al 10% de suport entre els delegats que van assistir al congrés però encara estan actius.

Fonts democristianes asseguraven ahir que Vila d'Abadal té difícil assolir el suport de dirigents com Antoni Castellà -representant del sector sobiranista del partit- i de Joana Ortega, vicepresidenta del Govern. Si no hi ha imprevistos, tots dos donaran suport a Duran.

stats