AJUNTAMENTS PER LA INDENPENDÈNCIA
Crònica 04/07/2011

Vila d'Abadal vol unir els pobles "exclosos" de la Constitució

Fa un parell de setmanes, Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, va anunciar la creació de l'Associació de Municipis per la Independència. Espera poder-la presentar oficialment a la tardor.

Oriol March
2 min
Vila d'Abadal vol unir els pobles "exclosos" de la Constitució

Barcelona."A Vic ens ho passem bé, però si Catalunya és independent, encara ens ho passarem millor", va exclamar fa un parell de setmanes l'alcalde de la capital d'Osona, Josep Maria Vila d'Abadal, d'Unió, a la quarta assemblea nacional de Reagrupament que se celebrava a la ciutat. Immediatament després va anunciar que lideraria la creació de l'Associació de Municipis per la Independència. La posada en marxa, segons ha explicat a l'ARA ell mateix, serà entre el setembre i l'octubre vinents. "Està encara tot molt verge, però la predisposició de la gent és molt bona i estem començant a fer els estatuts", afirma l'alcalde de Vic. La seva intenció és aglutinar, d'entrada, el centenar de municipis que es van declarar "moralment exclosos" de la Constitució arran de la sentència del Tribunal Constitucional que retallava l'Estatut.

La idea de Vila d'Abadal, alcalde més important d'Unió i enfrontat a la direcció per la tebior nacional que els atribueix, és que sigui un moviment capitanejat pels alcaldes dels municipis que l'any passat es van rebel·lar contra la resolució del TC. Un dels que segur que s'uneix al batlle de la capital d'Osona és Carles Puigdemont, investit divendres alcalde de Girona i que veu amb bons ulls que la proposta de Vila d'Abadal sigui "oberta a tots els partits". Tanmateix, admet que encara no n'han parlat amb detall. Insisteix, però, que la proposta és interessant perquè la independència "s'haurà d'estructurar a l'entorn de capitals nacionals catalanes com Vic o Girona".

Reunió amb Decidim.cat

La idea de Vila d'Abadal és similar a la plataforma Decidim.cat, que es va posar en marxa el 2008 i que compta amb més de 1.200 càrrecs electes de CiU, ERC, ICV, CUP i independents afiliats. La seva portaveu, Laura Vilagrà (ERC), alcaldessa de Santpedor, avança que el seu homòleg de Vic ja s'ha posat en contacte amb ella i que es reuniran a mitjans de juliol per coordinar les dues plataformes. "Es tracta de desenvolupar la força de les consultes independentistes", assegura Vilagrà. Aquesta setmana es reuniran els membres de Decidim.cat per passar llista després dels canvis fruit de les municipals i abordaran la iniciativa de l'alcalde de Vic.

Un altre membre de la plataforma d'electes, Jordi Fàbrega -alcalde de Sant Pere de Torelló, des de fa uns mesos militant d'ERC i abans líder de l'Entesa pel Progrés Municipal (EPM), vinculada a ICV-, tot i rebre amb bons ulls la proposta de Vila d'Abadal, considera que s'ha d'articular a l'entorn de l'estructura ja establerta per Decidim.cat, atès que no només inclou alcaldes sinó també regidors i exregidors. "Caldrà pactar una estratègia unitària", adverteix. Les pròximes setmanes seran claus per fixar-la.

stats