DEFENSA DELS MÉS DESAFAVORITS
Crònica 13/04/2011

Vint entitats socials s'uneixen contra les retallades

No tot és retallable. Aquest és l'avís que llancen al Govern la vintena d'entitats que s'han unit per demanar que els ajustos pressupostaris no passin factura als sectors més vulnerables de la societat.

Maria Ortega
2 min
Les entitats avisen Xavier Puig, de la Confederació - Unitat Empresarial del Tercer Sector; Aurora Huerga, de CCOO; Núria Carrera, del Col·legi de Treballadors i Assistents Socials, i Àngels Guiteras, de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, durant la presentació.

Barcelona.Els polèmics plans de retallades del Govern en àmbits com salut o ensenyament han posat una vintena d'entitats de la societat civil en estat d'alerta per començar a preparar actuacions preventives que evitin que la reducció arribi a les àrees que consideren intocables: totes les que afecten les persones en situació més vulnerable. A través del manifest Ni un pas enrere. Invertim en futur, del qual ahir mateix van enviar una còpia al president de la Generalitat, insten el Govern a no estalviar en polítiques socials per no deixar ningú a les portes de l'exclusió. Consideren "un error" percebre que les retallades s'han de tirar endavant de manera indiscriminada perquè hi ha crisi. De fet, els signants del manifest expressen la necessitat d'augmentar la inversió en polítiques socials "per sortir més ràpid de la crisi i en millors condicions com a societat cohesionada", com va explicar Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

A l'espera de saber en quins termes afecten les retallades el departament de Benestar Social i Família, que encara no ha presentat cap pla d'estalvi concret i que no es pronunciarà fins que no conegui els pressupostos, aquestes entitats adverteixen que faran un marcatge intens al Govern. Volen controlar com es desenvolupen les lleis socials aprovades -com ara la de la dependència o l'atenció a la infància i l'adolescència- i com es tanquen els pressupostos.

Coresponsabilitat

Plataformes d'entitats del tercer

sector social, col·legis professionals, patronals de les empreses d'iniciativa social, sindicats i acadèmics estan darrere d'aquesta iniciativa conjunta. Remarquen la voluntat d'exercir la seva responsabilitat pública "en la lluita contra la pobresa" -sobretot la nova pobresa, tan a l'alça en l'actual context econòmic- i a l'hora de "fer visibles les necessitats de la gent i les disfuncions del sistema", com apunta la presidenta del Col·legi de Treballadors i Assistents Socials de Catalunya, Núria Carrera. De moment, aquest col·lectiu no preveu mobilitzacions concretes, però ja avança que aquesta defensa preventiva tindrà continuïtat quan es vagin coneixent els detalls dels pressupostos.

El manifest posa èmfasi en la urgència de posar l'atenció a les persones en el centre de les prioritats del Govern i de fer sostenible el sistema a través, per exemple, de l'optimització de recursos, la reducció d'alts càrrecs, la simplificació de la gestió o la supressió dels ens amb una baixa relació cost-benefici.

stats