DISPUTA FRONTERERA
Crònica 06/06/2011

Vint morts i 300 ferits als alts del Golan

3 min
Reivindicació Uns palestins es refugien dels trets israelins de l'altra banda de la frontera.

Jerusalem.Després de tres dècades en calma, els alts del Golan s'han tornat a convertir en el punt de fricció entre Síria i Israel, justament l'any de l'anomenada Primavera Àrab. Les forces de seguretat israelianes van obrir foc ahir contra els manifestants que intentaven traspassar la frontera entre Síria i Israel per segon cop en només tres setmanes.

Onades de sirians i palestins que arribaven des de la costa síria, es van anar acostant cap a la frontera amb els alts del Golan -territori sirià però sota ocupació israeliana-. Els soldats del Tsahal van començar a disparar contra els qui intentaven creuar una fossa i arribar fins a una tanca que limita amb la població drusa de Majdal Shams. Segons l'agència oficial de notícies siriana, SANA, almenys 20 persones van morir i més de 300 van resultar ferides. Segons una font mèdica, dos dels morts, de 19 i 29 anys, havien rebut trets al pit i al cap.

Un portaveu militar israelià, que es va voler mantenir en l'anonimat, va explicar que "tot i les nombroses advertències, tant verbals com amb foc dissuasiu, desenes de sirians van continuar aproximant-se a la frontera amb Israel". Segons va explicar el portaveu, els soldats van intentar dispersar les masses amb gas lacrimogen però com que això no els aturava, les forces de seguretat "no tenien alternativa", va dir, "i van haver d'obrir foc, amb trets als peus dels manifestants per evitar que continuessin avançant".

El retrocés del 1967

Israel ja feia dies que es preparava davant de possibles enfrontaments amb activistes palestins en la commemoració del 44è aniversari de la Guerra dels Sis Dies del 1967, que els palestins anomenen Naksa -retrocés-. Els alts del golan, Cisjordània i Gaza van ser capturats per Israel durant aquella contesta.

"Qualsevol persona que intenti creuar la frontera morirà". És el crit amb què els soldats israelians amenaçaven per mitjà de megàfons els centenars de persones que es van reunir a prop de la frontera israeliana, segons sembla, arran d'una convocatòria a Facebook per recordar la derrota del 67.

Els fets d'ahir recordaven el que va passar el 15 de maig, quan els palestins recorden el Dia de la Nakba -desastre-: la creació de l'estat d'Israel el 1948. Seguint l'exemple de la Primavera Àrab, es van organitzar protestes contra Israel que van acabar amb enfrontaments en totes les seves fronteres. Especialment remarcables van ser els incidents als alts del Golan, on feia trenta anys que no es registraven disturbis.

A Cisjordània, també hi va haver enfrontaments entre els soldats israelians i grups de joves palestins que intentaven manifestar-se a prop del punt de control militar de Kalandia, el principal enllaç entre Ramal·lah i Jerusalem. Alguns dels joves duien fones i van llençar pedres contra els soldats, que van respondre amb gas lacrimogen i bales de goma.

Les fronteres israelianes amb Gaza, el Líban i Jordània es van matenir en calma. A Gaza, desenes de palestins van intentar arribar a Erez, però les forces de Hamàs els van impedir creuar la frontera i es van dispersar de manera pacífica.

Tanmateix, els milers de manifestants a la frontera de Síria amb Israel -a la qual no es pot arribar sense l'aquiescència del govern de Baixar al-Assad- semblaven formar part d'una estratègia calculada per distreure l'atenció de la revolta que ha d'afrontar el règim sirià. Al-Assad, que està patint el principal desafiament a l'autoritat de la seva família al país en quatre dècades, també va permetre que s'obrís la frontera fa tres setmanes. Llavors, quatre persones van morir.

La determinació de Netanyahu

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va culpar "els elements extremistes" d'intentar creuar la frontera cap a Israel i va mantenir-se ferm en la voluntat d'Israel que ningú pugui violar les seves fronteres. "No els ho permetrem", va dir ahir a la reunió setmanal del seu govern. "He ordenat a les forces de seguretat que actuïn amb determinació, amb la màxima contenció, però amb determinació per preservar la nostra sobirania, les fronteres, comunitats i ciutadans", va afegir.

A la localitat drusa de Majdal Shams, als alts del Golan ocupats, es van viure ahir a la tarda enfrontaments violents amb l'exèrcit d'Israel. Després de la tensió que es va viure a la zona al matí, a la tarda joves del poble es van enfrontar a cops de pedra amb l'exèrcit israelià, com a resposta pels morts en la protesta. Molts duien banderes sirianes i palestines. Els antiavalots israelians els van intentar dispersar amb gasos lacrimògens.

stats