En breu
Crònica 12/01/2012

Violència a Síria

Ara
2 min
Violència a Síria

Un periodista francès experimentat

Gilles Jacques, un periodista de la televisió francesa France 2, va ser assassinat ahir a la ciutat siriana de Homs mentre feia un reportatge guiat per una visita oficial del règim. Jacques va morir víctima de les ferides que li hauria provocat l'explosió d'un obús en una manifestació en contra del president sirià, Baixar al-Assad, segons explicava ahir tant l'agència France Presse com el canal France 24. Durant l'atac, van morir vuit civils més i un periodista belga va resultar ferit. El corresponsal del The Guardian , Ian Black, que també era a Homs, va explicar que els dos periodistes s'havien separat del grup per gravar una manifestació.

Al-Assad fa una aparició pública

Després d'un discurs inesperat dimarts a Damasc, Al-Assad va aparèixer ahir en una manifestació massiva de suport al règim a la capital. El president sirià ha augmentat aquests dies les seves aparicions públiques amb la voluntat de reforçar una teoria "conspiratòria" estrangera per explicar les sancions econòmiques a la població i estrènyer així la dialèctica entre seguidors i oposició. "Aconseguirem desfer-nos d'ells i les seves aspiracions. Guanyarem, no en tinc cap dubte", va dir.

EUA redueix el cos diplomàtic

Poc després que el president francès, Nicolas Sarkozy, exigís a Damasc que obri una investigació per aclarir els detalls de l'assassinat del periodista la Casa Blanca anunciava que reduïa el seu personal de l'ambaixada de Damasc per motius de seguretat. Malgrat la multitud de condemnes internacionals -la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, va dir ahir que el discurs d'Al-Assad era "molt cínic"- la majoria de delegacions d'Occident continuen obertes tot i el degoteig constant de víctimes per la repressió. Clinton també va demanar ahir a la Lliga Àrab que es retiri perquè no pot continuar al país "indefinidament".

S'ajorna un nou grup d'observadors

Un observador de la Lliga Àrab va fer constar "un seguit de crims de guerra del règim contra el seu poble" i va dimitir de la missió, que va qualificar de "frau". Un segon observador també va deixar el càrrec en senyal de protesta. Arran de l'atac a un equip i a la ciutat portuària de Latakia, la Lliga va anunciar ahir que ajornava l'enviament d'un nou grup al país previst per a finals de setmana. L'ens va acusar inicialment l'oposició de l'atac, però després va declarar que s'havia d'investigar.

stats