Jornada reivindicativa
Crònica 26/08/2011

Violència general a Xile

2 min
Violència general a Xile

Fa tres mesos que duren les protestes, però els estudiants encara no s'han cansat de sortir al carrer per demanar millores al sistema d'educació pública que passen, sobretot, per un millor -i més assequible- accés als estudis, en contra de la privatització del sector que preconitza el govern. Desenes de milers de persones van marxar ahir de manera pacífica pels carrers de la capital xilena, Santiago de Xile, i per altres ciutats del país, com ara Valparaíso, Concepción, la Serena, Talca i Copiapó, en la segona jornada de vaga general convocada per la Central Unitària de Treballadors (CUT), sindicat majoritari del país, que s'ha sumat a les reivindicacions dels joves. Els estudiants de secundària i els universitaris eren ahir els principals protagonistes de les marxes, que comptaven també amb el suport d'unes 80 organitzacions gremials, socials i polítiques.

Després d'una matinada plena d'enfrontaments entre individus violents i la policia -que va acabar amb diversos agents ferits de bala i un centenar de detinguts-, al migdia la multitudinària marxa per la capital xilena va transcórrer amb tranquil·litat i sense incidents. Petites bandes musicals van amenitzar amb batucades l'ambient festiu de la manifestació que, després dels incidents registrats durant la nit, va ser custodiada en tot moment per un fort dispositiu policial. A Santiago les manifestacions van iniciar-se en quatre punts diferents del centre de la capital per acabar confluint en un punt de l'avinguda Bernardo O'Higgins, principal artèria de la ciutat. Les pancartes dels manifestants contenien diversos lemes amb un leitmotiv doble: a favor de l'educació i en contra del govern. "Els carrers de Santiago són plens. Tenim un poble que està dient alguna cosa, que s'ha d'escoltar", va dir el líder de la Central Unitària de Treballadors, Arturo Martínez, però no va donar una dada de seguiment de l'aturada. La ministra de Treball, Evelyn Matthei, per la seva banda, va xifrar en un 9,1% la participació dels funcionaris.

Hores abans d'aquestes marxes pacífiques, sis carabiners van resultar ferits de bala i 108 persones van ser detingudes arran dels disturbis registrats a Santiago i altres ciutat xilenes, en el que Rodrigo Ubilla, el subsecretari d'Interior, va titllar d'una "nit de violència". Els incidents més greus van tenir lloc a la Pincoya, al nord de la capital, on grups violents van atacar la comissaria de policia i van ferir de bala dos agents. Al sud de Santiago, van ser saquejats tres supermercats. Al centre de la ciutat, van assaltar una gasolinera i es va cremar mobiliari urbà. A primera hora, la policia encara retirava barricades d'alguns punts de la capital.

stats