Crònica 15/06/2011

Visita històrica del president dels EUA a Puerto Rico

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Alguns porto-riquenys es van manifestar ahir contra els EUA a la capital, San Juan.

Barcelona.Mentre els republicans es preparen per a una batalla aferrissada a les primàries, el president dels Estats Units, Barack Obama, conscient que és el candidat demòcrata més clar per optar a la reelecció el 2012, va visitar ahir l'illa caribenya de Puerto Rico amb l'objectiu de captar vot llatí. En una visita insòlita però de només quatre hores -l'últim president que havia volat fins a aquest estat amb un règim d'independència especial va ser John F. Kennedy el 1961-, Obama va prometre més ajuda econòmica des de la Casa Blanca, com també qualsevol tipus de suport, independentment de les decisions que els porto-riquenys vulguin prendre sobre el seu estatus polític. "Quan la gent de Puerto Rico prengui una decisió, la meva administració els donarà suport", va dir en un discurs a l'aeroport per evitar les manifestacions dels sectors més independentistes.

Una illa que viu dels emigrants

Puerto Rico és un estat lliure associat, un règim que no comparteix amb cap altra regió nord-americana i que indica que la seva autonomia està limitada a qüestions de defensa nacional, moneda, relacions exteriors i administració de correus i duanes. L'illa afronta des de fa anys una forta recessió econòmica i sobreviu gràcies als ingressos d'emigrants al continent. Uns 4,6 milions de porto-riquenys viuen als Estats Units, i poden votar en les eleccions presidencials, mentre que els habitants de l'antic protectorat només poden fer-ho a les primàries.

"Estem donant als porto-riquenys les eines que necessiten per encarar el seu futur", va insistir Obama durant el seu discurs abans de reunir-se amb el governador Luis Fortuño. La majoria d'emigrants de l'illa viuen a l'estat de Florida, on al president nord-americà li perilla el vot llatí després que la llei d'immigració que va prometre durant la campanya electoral el 2008 -quan ja va visitar Puerto Rico com a candidat- no tirés endavant.

stats