Crònica 28/02/2011

"Volem democràcia, no un estat tribal ni religiós"

Ambiciós Es defineix com un socialdemòcrata i des de Bengazi intenta evitar que es creï un buit de poder al país. Desmenteix la proposta de l'exministre de Justícia, que dissabte va anunciar la creació d'un nou govern interí

Cristina Mas
2 min

Professor de ciència política al campus de Bengazi, Fathi Elbaha és un dels membres de la Coalició del 17 de febrer, que aglutina l'oposició a Gaddafi. Contactat per telèfon ahir, explica a l'ARA la constitució del Consell Nacional Transitori, l'organisme que pretén aglutinar les forces per alliberar Trípoli i posar en marxa la transició política. Ha estat empresonat en diverses ocasions pels seus escrits contra el règim.

Què pretén el Consell?

Volem aglutinar totes les forces que lluiten contra Gaddafi i treballar per l'alliberament de Trípoli. Es tracta d'evitar un buit de poder i d'organitzar el combat fins al triomf de la revolució.

Dissabte Mustafà Abdul Jalil, antic ministre de Justícia de Gaddafi, va anunciar la constitució d'un govern a Bengazi.

Aquesta és només la seva opinió personal. Aquí no hi ha un govern, ni té sentit tenir-lo fins que haguem alliberat Trípoli. Com es pot pretendre parlar d'un govern enmig d'aquest caos? El que hem format és un consell transitori que aglutini totes les forces revolucionàries, totes les regions alliberades i totes les tendències polítiques de Líbia fins a la caiguda del règim.

Qui forma la Coalició del 17 de febrer? Qui és l'oposició a Gaddafi?

Es tracta d'una coalició àmplia en què participen representants dels joves de les diverses regions alliberades i les diferents tendències polítiques contràries al règim. Tenim una llarga història de lluita contra el règim, encara que no es pot parlar de partits polítics constituïts formalment: hi ha liberals, nacionalistes, islamistes, socialdemòcrates... El nostre únic objectiu és conduir la revolució fins a la victòria.

Com s'estan organitzant les ciutats alliberades?

S'han creat consells municipals que s'encarreguen de gestionar el dia a dia. Estan formats per joves, empresaris, metges, professors... El primer consell es va organitzar a Bengazi i després se n'han fet a altres ciutats.

En el Consell Nacional i els consells municipals, hi participen els militars que s'han passat de bàndol?

No. L'exèrcit té les seves pròpies estructures i està sota l'administració dels civils.

Quin és el grau de protagonisme dels joves?

Tot va començar amb una revolta dels joves i darrere d'ells tot Bengazi va sortir al carrer. Per això la joventut té pes en els organismes de la revolució. Cal reconèixer el seu esforç.

S'estan preparant per alliberar Trípoli?

Sí. Nosaltres no podem alliberar Trípoli des de fora, però sí que podem ajudar la gent que lluita des de dins, amb les forces armades que han abandonat el règim i amb la força de la gent de les ciutats alliberades de l'est i també de l'oest. La primera tasca del Consell Nacional és alliberar Trípoli.

Quin és el paper de les tribus en la revolució?

A Líbia hi ha 16 tribus, però això no és de cap manera una lluita tribal. Aquest és un moviment civil i les tribus no encaixen en la nostra estructura. No volem un estat tribal, ni un estat religiós: el que volem és democràcia.

Què demanen a la comunitat internacional?

Volem suport logístic i demanem als països àrabs que ens donin armes, com van donar armes als revolucionaris algerians i als palestins. Però no volem de cap de les maneres una intervenció militar estrangera, perquè aleshores semblaria que som agents dels països d'occident i això no és veritat. Som libis i lluitem per alliberar la nostra terra de la dictadura del règim de Gaddafi.

stats