NOVA ESTRATÈGIA
Crònica 29/01/2011

Vueling alimentarà els vols transoceànics d'Iberia a Madrid

Vueling va anunciar ahir que assumirà vols de curt i mitjà radi que ara opera Iberia, el seu accionista de referència, a Madrid. D'aquesta manera alimentarà les rutes intercontinentals del grup espanyol.

Ignasi Pujol
1 min
El president de Vueling, Josep Piqué, lidera les relacions de la companyia amb Iberia.

Barcelona.Vueling es convertirà en un aliat estratègic d'International Airlines Group (IAG), el holding sorgit de la fusió entre Iberia i British Airways. L'aerolínia catalana de baix cost, participada per Iberia en un 45,85%, va comunicar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que ha arribat a un acord amb el seu accionista de referència per incrementar el seu pes a Madrid.

La dura competència de Ryanair i EasyJet en les rutes de curt i mitjà radi des de Madrid-Barajas ha obligat a Iberia (que el 2009 va registrar les primeres pèrdues des del 1995) a buscar una fórmula per abaratir els costos en aquest tipus de rutes. Aquests vols, tot i ser molts d'ells deficitaris, són necessaris per proveir de viatgers les connexions intercontinentals (especialment a l'Amèrica Llatina), l'autèntic negoci d'Iberia. Vueling, que ja va dir fa uns mesos que alimentarà a partir del març els nous vols d'Iberia des del Prat a Miami i São Paulo, passarà de tres a nou avions a Madrid i operarà rutes a diverses ciutats espanyoles i a la resta d'Europa (els destins no s'han concretat).

Canvi d'estratègia

Iberia volia crear una nova filial o una nova marca (Iberia Express) per fer aquestes rutes, però al final s'ha decantat perquè sigui Vueling qui nodreixi els seus vols transoceànics. La durada de l'acord, que es farà efectiu al segon trimestre del 2011, és de vuit mesos prorrogables. El sindicat de pilots Sepla va considerar l'anunci una "provocació".

Vueling va assegurar que la nova estratègia "no és incompatible amb l'aposta per Barcelona", mentre que els competidors ho interpreten com una mostra de debilitament al Prat des de l'arribada de Ryanair.

stats