LABORAL
Crònica 25/11/2011

Vuit autonomies copen el 'top ten' d'atur a Europa

Elena Freixa
2 min
Una oficina de treball de la Generalitat. Catalunya no apareix en aquest rànquing.

BARCELONA.Vuit comunitats autònomes espanyoles acaparen el rànquing de les deu zones amb més atur a Europa que ahir va fer públic la Comissió Europea (CE). Només l'illa francesa d'ultramar Reunió supera, amb una taxa del 28,9%, les cotes d'atur d'algunes autonomies espanyoles, entre les quals el País Valencià, que ocupa el vuitè lloc a la taula. El segon i tercer lloc l'ocupen les Canàries, amb una taxa del 28,7%, i Andalusia, que en tenia un 28%, segons l'anuari de l'oficina europea que es basa en dades del tancament del 2010.

La resta de les comunitats autònomes assenyalades per l'elevat percentatge d'aturats són Ceuta, Melilla, Múrcia, el País València, Extremadura i Castella-la Manxa amb taxes que van del 24% al 21%.

A l'altre extrem de la taula hi ha la regió holandesa de Zeeland i la italiana Bozen, que tenien un 2,6% d'atur a finals de l'any passat, i les zones del Tirol i Salzburg, que tampoc arriben ni al 3%.

Catalunya no apareix al rànquing, tot i que el seu 17,8% d'atur la col·loca també a la part alta de la taula estatal. Pel que fa als desocupats per sexes, les Balears ocupen la desena posició en zones amb més homes sense feina, un 21% del total, segons l'oficina europea. El País Valencià, en canvi, apareix entre els pitjors en atur femení, amb un 23,2%.

L'atur juvenil és un altre camp on Espanya esdevé protagonista per les seves altes taxes de més del 40%, segons l'Eurostat. Queden retratades al quadre de les deu pitjors àrees europees Ceuta, amb un 60,2%, Andalusia, amb un 49,9%, i les Balears, que ocupen el novè lloc amb un 43%.

Màxima pressió d'Europa

Les xifres d'atur, que no paren de créixer mes rere mes, són el primer objectiu que Europa demana a les polítiques del nou president del govern espanyol, Mariano Rajoy. La pressió, després de quatre dies de la victòria del PP, creix i els missatges d'una reforma laboral i d'altres mesures per crear llocs de treball se succeeixen des de diversos organismes comunitaris. L'atur juvenil, de més del 41%, i els aturats de llarga durada, que representen la meitat dels quasi cinc milions de persones sense feina, són dos dels col·lectius que més preocupen Europa.

El líder del PP i pròxim president del govern espanyol va assegurar ahir via Twitter que treballa "intensament" per abordar la crisi i aconseguir que es tornin a crear llocs de treball a tot l'Estat. De fet, dimecres ja es va reunir amb l'actual cap de l'executiu en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, forçat per la pressió a què els mercats han seguint sotmetent Espanya tot i el canvi polític que han deixat les eleccions de diumenge passat. Ja es parla de la possibilitat d'escurçar terminis per tal que Rajoy sigui investit el 15 o el 16 de desembre i el nou executiu es posi en marxa immediatament després.

stats