CANVIS A L'EXÈRCIT DELS ESTATS UNITS
Crònica 13/02/2012

Washington acosta les dones al front de combat

El departament de Defensa dels Estats Units permetrà a les dones soldat operar més a prop de les zones de combat, però no en primera línia de front. Un pas endavant per superar la seva encarcarada estructura.

Núria Ferragutcasas
2 min
A PUNT PER A L'ACCIÓ 
 Les soldats, com Nicole Veneziano (a la foto), podran completar el seu entrenament físic amb la realitat del combat bèl·lic.

WASHINGTONDesprés de la revocació, el desembre del 2010, de la llei don't ask, don't tell [no t'ho preguntem, no en parlis], que impedia als soldats obertament homosexuals servir a les forces armades, el departament de Defensa va anunciar que les dones soldat podran accedir a posicions militars més a prop de les zones de combat, que fins ara els estaven vetades.

El secretari de Defensa, Leon Panetta, ha decidit revisar la política de restriccions del 1994 després de considerar un informe intern sobre el paper de les dones a l'exèrcit dels Estats Units i a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan. "Les dones soldat estan contribuint a les missions militars fins a un punt sense precedents. A través del seu coratge, sacrifici, patriotisme i gran habilitat, les dones han demostrat la seva capacitat per servir en un nombre de posicions cada cop més gran dins i fora del camp de batalla", va dir dijous el cap del Pentàgon. Els canvis comportaran més de 14.000 noves posicions de suport per a les dones en les unitats de combat en terra.

Normalització

Tot i així, aquesta decisió històrica no suposa un canvi espectacular sobre el terreny, ja que només normalitza la situació actual. Des dels últims anys, les dones actuen en funcions de suport perilloses en zones de guerra com a pilots d'avió de combat. A més a més, les restriccions que impedeixen a les dones servir en la primera línia del foc i en forces especials, com els Seal, continuaran vigents.

En un comunicat de premsa, l'associació de dones soldat veteranes Xarxa de Dones d'Acció va lamentar que no s'hagi revocat "la injusta" i "obsoleta" política d'exclusió de l'exèrcit nord-americà, que prohibeix a les dones esdevenir membres de la infanteria terrestre. "És un pas molt, molt petit endavant", va afirmar Anu Bhagwati, directora d'aquesta associació. Bhagwati creu que les restriccions afecten les carreres de les dones soldat i que les priven d'honors i de reconeixements militars.

"El departament de Defensa ha de garantir, d'una vegada per totes, que quan la millor persona per a un lloc de treball sigui una dona, el seu sexe no s'interposi en el seu camí", va dir en un comunicat Nancy Duff Campbell, copresidenta del Centre de Llei Nacional de la Dona a Washington. Actualment, un 15% del mig milió de militars nord-americans en servei són dones i, tot i les restriccions que pateixen, 144 han mort i 835 han estat ferides a l'Afganistan des del 2001.

Sexisme a l'exèrcit

Panetta va deixar oberta la porta a més canvis en un futur. "L'exèrcit seguirà estudiant els llocs de treball i els requisits per determinar quines places addicionals es poden obrir a les dones i garantirà que cada missió la formin els més qualificats i capaços, independentment del seu sexe", va assegurar.

stats