Crònica 15/02/2012

Wen Jiabao no es compromet a finançar el fons de rescat de la UE

Ara
1 min
Van Rompuy, Wen Jiabao i Barroso a Pequín.

BARCELONA.Mentre el vicepresident xinès, Xi Jinping, feia ahir una visita amigable a Washington, el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, intentaven aconseguir a Pequín un compromís ferm de finançament amb la crisi del deute a l'eurozona. Però el primer ministre xinès, Wen Jiabao, tot i les promeses de suport per superar la crisi de l'eurozona, va negar-se a assegurar l'aportació de 500.000 milions d'euros per al fons de rescat que buscaven els líders europeus.

"La Xina està disposada a participar més en la solució de la crisi del deute europea i per això impulsarem la comunicació i coordinació amb la UE", va dir Wen Jiabao a Van Rompuy i Barroso, però no va donar cap més detall sobre el finançament. Lou Jiwei, el president de China Investment Corp -el fons sobirà xinès més important-, va dir dilluns que la cancellera alemanya, Angela Merkel, havia demanat fa un mes a Pequín més inversions a llarg termini, però que el gegant asiàtic li havia contestat que la situació era "complicada".

Sobre l'assumpte, Van Rompuy va afirmar que "la Xina ha d'adoptar les seves pròpies decisions" però va insistir en la necessitat d'ampliar els llaços comercials.

Europa és el principal soci comercial de Pequín, amb un flux de 560.000 milions d'euros els últims dos anys, i la Xina alhora està a punt de convertir-se en el principal mercat per a la UE. Per aquest motiu, durant la trobada d'ahir, els dirigents van destacar la importància del lliure accés als mercats respectius i evitar el proteccionisme.

stats