Crònica 26/05/2011

Westminster es rendeix a Obama

El president dels Estats Units, Barack Obama, es va adreçar ahir al Parlament britànic amb la intenció de recordar que l'aliança amb el Regne Unit i Europa és "indispensable" per encarar el futur.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Compartint tradicions Les dones de Cameron i Obama van organitzar una barbacoa ahir a Downing St.

Barcelona.Més d'un quart d'hora. És el temps que van durar els aplaudiments i ovacions després del discurs del president dels Estats Units, Barack Obama, davant del Parlament britànic. Era el tercer president en tota la història del país convidat a parlar a les dues cambres i el primer a Westminster Hall -l'edifici més antic del legislatiu britànic i reservat habitualment per als discursos de la reina-. El missatge de la Casa Blanca no va defraudar i tot Westminster es va rendir a la gran potència mundial, amenaçada pels aires de canvi dels mercats asiàtics i que empetiteixen una Europa flagel·lada per la crisi econòmica i el creixement exponencial de l'extrema dreta. "Occident continuarà liderant el món", va dir Obama, i es va poder sentir un sospir des de les butaques dels 1.600 assistents.

La preeminència d'Occident

"És un error pensar que altres nacions representen el futur i que el nostre lideratge ha passat -va assenyalar el president nord-americà-.

El moment pel nostre lideratge és ara, van ser els EUA, el Regne Unit i els nostres aliats democràtics els que van dissenyar un món on les noves generacions poguessin emergir i, tot i que ara d'altres assumeixin responsabilitats i lideratge global, la nostra aliança seguirà sent indispensable per aconseguir un segle més pacífic, més pròsper i més just".

Abans de la "poesia" -com va qualificar el discurs d'Obama amb un gran somriure, ulls plorosos i veu entretallada la presidenta de la Cambra dels Lords, Helen Hayman- el president nord-americà s'havia reunit amb el seu homòleg britànic, David Cameron en una reunió bilateral al 10 de Downing Street per acordar les estratègies per a la retirada de l'Afganistan prevista per al juliol -són els dos països que hi tenen més tropes- i els passos per encarar una bona transició al poble afganès, la guerra a Líbia i les revoltes al món àrab.

Obama va aconseguir el suport de Cameron de cara a les propostes d'ajuda a les transicions democràtiques al Pròxim Orient que va presentar la setmana passada i la col·laboració per presentar-les avui al G-8. D'altra banda, el president nord-americà va reiterar que la lluita contra el president libi, Muammar al-Gaddafi, serà un procés "lent" que s'haurà d'enfrontar amb "paciència i persistència".

stats