'THE NEW YORK TIMES' ACCEDEIX EN EXCLUSIVA A L'INFORME POLICIAL SUEC
Crònica 20/12/2010

Les relacions perilloses d'Assange

John f. burns / ravi somaiya
3 min
Julian Assange ahir en la seva visita diària a la comissaria de policia de Suffolk, a Anglaterra.

The New York Times / LONDRES.Julian Assange, el fundador de Wikileaks, que va sortir de la presó britànica on era fa poc dies, afronta un altre repte: la filtració d'un informe confidencial de la policia sueca de 68 pàgines amb nova informació sobre les al·legacions d'abusos sexuals dels quals ha de respondre davant la justícia. L'informe descriu tot el que va passar els dies que Assange va mantenir el que ell va descriure com a "relacions sexuals consentides" amb dues noies sueques. Els relats d'elles, que són l'arrel del cas pel qual la justícia sueca en demana l'extradició, diuen que les seves trobades amb ell van començar consentidament, però que es van tornar no consentides quan ell va persistir a mantenir relacions sexuals sense protecció tot i la insistència d'elles que fes servir condó.

L'informe policial al qual ha tingut accés The New York Times és un resum de les trobades que els investigadors van tenir amb les dues dones i també amb Assange, que va marxar de Suècia cap al Regne Unit a principis d'octubre i s'ha negat a tornar-hi per ser interrogat de nou. Assange va dir al Regne Unit que va decidir no tornar després de concloure que el cas suec estava motivat per un desig d'isolar-lo i castigar-lo per la publicació dels documents secrets dels EUA.

Una conferència a Estocolm

Les dues dones han estat anomenades pels tribunals britànics només com la Sra. A i la Sra. W. La Sra. A va dir a la policia que s'havia convingut que Assange s'estigués al seu apartament d'Estocolm per uns dies, mentre ella era fora de la ciutat, quan hi va viatjar l'11 d'agost per fer-hi una conferència el 14. Però l'informe assegura que va tornar abans d'hora i va estar d'acord que Assange es quedés a l'apartament igualment.

La Sra. W, unes setmanes abans que Assange arribés a Suècia, el va veure a la televisió, segons l'informe de la policia obtingut per The New York Times , i el va trobar "interessant, valent i admirable". Quan va saber que vindria a Estocolm, va contactar amb la Sra. A per ajudar-la en l'organització. No va caldre però va decidir igualment assistir a la conferència. Després de l'acte, va dir la Sra. W a la policia, va anar a sopar amb Assange i amb un grup de gent. Assange, que seia al seu costat, coquetejava i la va envoltar amb el braç. El grup es va dispersar després de sopar, i la Sra. W i Assange es van quedar sols, diu l'informe policial. Van decidir anar al cine, on la parella es va començar a acariciar. Dilluns al matí, la Sra. W i Assange es van veure un altre cop, van visitar el museu on ella treballa i van passejar per la part vella d'Estocolm, diu la policia. Van decidir anar a casa d'ella en tren. Segons l'informe policial obtingut pel diari The Guardian , van tenir relacions sexuals amb protecció. L'endemà al matí la Sra. W es va despertar quan ell va començar a fer l'amor amb ella sense condó. Aquest fet és el que ha portat l'acusació de violació que pesa contra ell, segons la justícia sueca.

La prova del VIH

Quan va tornar a Estocolm, Assange va anar a l'apartament de la Sra. A, tot i que la relació s'havia deteriorat. El 18 d'agost va intentar fer l'amor amb ella quan la va veure despullada i d'aquí és d'on surt l'acusació d'abús sexual. Aquells dies, segons l'informe de la policia, la Sra. W va contactar amb la Sra. A per saber on era Assange. A la conversa les dues van descobrir que havien tingut relacions sexuals amb Assange sense condó. Les dues dones van decidir aleshores demanar a Assange que es fes un test de malalties de transmissió sexual. Sembla que la Sra. A va demanar a Assange que marxés de l'apartament en aquell moment, l'informe policial diu que el divendres 20 d'agost. Aquell dia, quan no es va voler fer el test, les dues van anar a una comissaria de policia d'Estocolm on, segons l'informe, "volien que les aconsellessin" i "no estaven segures de què havien de fer". Quan van ser interrogades per la policia, es va llençar una ordre de detenció la mateixa nit. Assange va dir aleshores que no sabia qui eren les dues denunciants.

stats