LA INTEGRACIÓ D'UNNIM
Crònica 13/03/2012

Xavier Queralt: "Farem prejubilacions en tres anys"

Rigor "La intervenció del Banc d'Espanya va evitar que tot el que quedava a l'obra social es perdés" Gestió "El 63% dels clients particulars d'Unnim són exclusius i, a més, n'ha perdut molt pocs si ho comparem amb altres entitats intervingudes"

Toni Garganté
2 min
El màxim responsable del BBVA a Catalunya, Xavier Queralt, a l'edifici del banc ubicat  a la plaça Catalunya de Barcelona, a la cantonada amb Bergara.

La compra d'Unnim ha catapultat el BBVA com la segona entitat catalana en crèdit, només per darrere de CaixaBank. Però cal fer un ajust de plantilla, que segons els càlculs inicials pot arribar al 20% dels 6.328 treballadors que manté en total.

Com s'ha rebut al Vallès i a Osona la compra d'Unnim?

La percepció que tenim parlant amb la gent d'Unnim aquests dies, i amb els empresaris, és d'una gran satisfacció. Els clients veuen que és una solució definitiva. Unnim sembla que tenia algunes dificultats per donar crèdit, que ara s'han acabat.

Esclar, però es redueix l'oferta...

Les empreses treballen amb tres o quatre entitats. Nosaltres també volem que sigui així. La concentració bancària a Catalunya és encara molt lluny de la d'altres països de l'entorn. El que convé és que les entitats siguin fortes i solvents.Pel que fa als particulars, el 63% dels clients d'Unnim només treballen amb aquesta entitat. És una de les dades que ens ha agradat més. Unnim ha perdut molt pocs clients comparat amb les altres entitats intervingudes. Això diu molt de la plantilla.

Com es reduirà l'excedent anunciat del 20% de la plantilla?

Son prospeccions preliminars. Penso que es pot fer l'ajust amb prejubilacions en tres anys, de manera progressiva. A més, en aquest període hi ha gent que es jubilarà, pràcticament tota del BBVA. La resta seran prejubilacions privades, que no tindran cap cost per al contribuent. Hem fet uns ajustaments molt més grans aquests 10 anys passats i no hi ha hagut cap problema. Això vol dir que les quantitats de què parlem són absolutament digeribles. La plantilla mitjana del BBVA és d'una edat molt més avançada que la d'Unnim, que ja s'ha reduït en els últims mesos. Ara no vull dir que totes les prejubilacions seran a la banda del BBVA, però és evident que seran la gran majoria.

No hi haurà expedient, doncs?

No és preveu. No n'hem fet mai cap. I precisament quan vam presentar la nostra oferta ho vam tenir en compte. En els últims anys hem rejovenit la nostra plantilla i encara ho volem fer amb més intensitat. Fa dos anys vam contractar unes 70 persones, l'any passat 95 més i aquest any ja n'han entrat vuit. A més, els pròxims tres anys tenim previst contractar 300 treballadors, un centenar en cada exercici. Aquest ha estat un dels factors que ens ha ajudat a prendre la decisió d'apostar molt per Unnim. De cop, ens aporta la franja de gent d'entre 23 i 50 anys que el BBVA no tenia.

I l'obra social?

La intervenció del Banc d'Espanya va evitar que tot el que quedava a l'obra social es perdés. En un principi, s'ha preservat la separació del patrimoni que forma part de la fundació que la gestiona. D'altra banda, els clients han associat Unnim amb l'obra assistencial, que és la més sensible per a nosaltres, i això encaixa perfectament amb tots els nostres programes de responsabilitat social que hem fet des de sempre. Aquí segur que ens hi trobaran.

Què passarà amb les participacions preferents d'Unnim?

Nosaltres vam ser els primers a solucionar aquest tema pacíficament. Tots els nostres clients en van quedar satisfets. Van tenir l'opció de comprar pel mateix preu (un cupó del 6,5%) bons convertibles del BBVA. En el cas d'Unnim, és un tema delicat, perquè encara està en mans del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB). Com que són productes que cotitzen el més prudent és no dir res.

stats