PRESUMPTE INTENT D'ESPIONATGE EN COMPTES DE CORREU DE GMAIL
Crònica 03/06/2011

La Xina i els EUA topen per un nou ciberatac

Jordi Benavente
3 min
Google torna a incomodar la xina El gegant informàtic assegura que va detectar i inhabilitar l'atac llançat des de la ciutat de Jinan, a l'est del país, abans que tingués efecte. A la foto, un ciclista passa per davant de la seu que l'empresa nord-americana té a Pequín.

El ciberatac -que pel seu abast semblava sortit de la ment dels guionistes d'una pel·lícula d'espies- va poder ser avortat a temps per Google, l'empresa responsable dels comptes de correu de Gmail afectats. Però segons va comunicar ahir el gegant informàtic, uns hackers xinesos desconeguts van estar a punt d'aconseguir el control de tota la correspondència electrònica de centenars d'usuaris seus, entre els quals hi havia dissidents i periodistes xinesos, alts càrrecs polítics i de la defensa dels Estats Units, i també militars i ministres de governs asiàtics com el de Corea del Sud.

Google va explicar ahir en un comunicat que malgrat la complexitat de l'assalt informàtic, van poder "interrompre'l" i situar el seu origen en un punt del mapa del món: la regió xinesa de Jinan, a l'est del país. També van informar que ja s'havia advertit els usuaris i els governs afectats, i van explicar el modus operandi utilitzat pels pirates informàtics, que havien intentat crackejar els comptes robant-ne les contrasenyes amb un sistema de petició fraudulenta de dades, per poder intervenir els correus electrònics de les víctimes de l'assalt.

Un cop destapat l'assumpte i denunciat l'origen -i tot i que Google no va apuntar directament al govern xinès-, van tornar a sorgir els fantasmes que havien enterbolit les relacions entre Pequín i la principal empresa d'internet a principis de l'any passat. En aquell moment, el gener del 2010, l'empresa informàtica va denunciar un ciberatac contra els correus electrònics dels dissidents xinesos i el robatori de codis i secrets comercials de Google.

Aquella petita crisi va motivar el tancament del cercador a la Xina i tensions entre els EUA i el gegant asiàtic. Les relacions no van suavitzar-se fins que Pequín no va renovar la llicència a Google a mitjans d'any, moment en què el cercador va deixar de derivar automàticament els internautes xinesos al portal de Hong Kong. Amb tot, les desavinences entre l'empresa nord-americana i el país asiàtic comencen a ser habituals: fa tres mesos Google va acusar la Xina d'"alentir" els comptes de correu de Gmail.

Ahir, les reaccions a banda i banda del Pacífic van anar pujant de to. "L'habilitat d'operar amb confiança al ciberespai és fonamental per a la societat i l'economia moderna", va declarar la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, per qui les acusacions de Google sobre el ciberatac a correus de funcionaris nord-americans des de la Xina van ser "molt greus". "Esperem que el govern xinès ofereixi una explicació", va afegir Clinton.

El gegant asiàtic es va defensar negant rotundament les acusacions "infundades" i defugint responsabilitats. El portaveu del ministeri d'Afers Estrangers, Hong Lei, va titllar l'acusació d'"innacceptable" i va assegurar que existeixen "motius ocults" per denunciar d'aquesta manera el seu país. "Els atacs informàtics són un problema internacional del qual la Xina també és víctima", va afegir Lei, per donar més pes a la seva versió.

Sigui com sigui, més d'un analista ha destacat que el fet que la majoria dels objectius d'aquest cibertac fossin persones amb càrrecs i accés a informacions sensibles o secretes dóna pes a la hipòtesi que pugui tractar-se d'un cas avortat de ciberespionatge. En aquests temes, però, no sempre és fàcil rastrejar si els responsables són funcionaris o particulars.

'Phishing' a la Casa Blanca

Segons es va poder saber durant la jornada d'ahir, l'atac informàtic podria haver-se iniciat amb un document fals titulat Esborrany de comunicat conjunt EUA-Xina , que va circular per comptes de correu del departament d'Estat i el de Defensa dels Estats Units. Un document que en activar-se reenviava els usuaris a una pàgina falsa de Gmail que en capturava la contrasenya i robava les dades personals dels comptes, una pràctica coneguda amb el nom de phishing .

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va assegurar que l'FBI està investigant el cas, tot i que no creu que els hackers poguessin esquivar tan fàcilment la seguretat dels comptes personals dels membres del govern dels EUA assenyalats per Google. "Les amenaces a les infraestructures d'informació i comunicació són un repte econòmic i de seguretat nacional [...], per això la ciberseguretat és una prioritat", va dir Carney.

stats