Crònica 21/03/2011

La Xina i Rússia critiquen els atacs després de no usar el veto

Redacció
2 min

La Xina i Rússia, països amb dret a veto al Consell de Seguretat de l'ONU, van renunciar dijous a aquesta potestat i es van abstenir en la resolució que autoritzava la intervenció internacional sobre Líbia. Després d'haver-se mostrat reticents a la intervenció des del principi de la crisi, ahir criticaven obertmant els atacs.

El govern rus va ser el més contundent i va instar la coalició internacional a abandonar l'ús "indiscriminat" de la força que, segons Moscou, ha causat morts entre la població civil. En un comunicat l'executiu afirmava que els atacs han sobrepassat el que preveia la resolució de l'ONU i denunciava que com a mínim 48 civils havien mort en els raids aeris i navals i que 150 més haurien resultat ferits. També s'apuntava la destrucció parcial d'un centre mèdic.

Rússia també va anunciar que evacuaria de la capital, Trípoli, el seu personal diplomàtic i alguns ciutadans, que serien conduits per carretera cap a Tunísia en els pròxims dies. El govern no va precisar xifres sobre aquesta possible repatriació. Moscou va demanar explícitament a la coalició internacional la protecció de tots els ciutadans russos.

D'altra banda, el govern xinès va "lamentar l'atac contra Líbia" i va afirmar que "mai ha estat d'acord" amb el recurs a la violència en les seves relacions internacionals i que "respecta la sobirania, la independència i la unitat territorial" dels països. Un breu comunicat del ministeri d'Exteriors afirmava: "Esperem que Líbia pugui restaurar l'estabilitat al més aviat possible i evitar una escalada en el conflicte armat que pugui derivar en més víctimes civils". Tot i que Pequín havia donat suport a la decisió de l'ONU, des del primer moment va afegir que "tenia greus reserves amb algunes parts de la resolució".

A més de Rússia i la Xina, Alemanya, l'Índia i el Brasil es van abstenir dijous a la votació del Consell de Seguretat de l'ONU, que va tenir el suport de deu països. La resolució, presentada per França, la Gran Bretanya i el Líban, autoritzava "totes les mesures necessàries" per protegir la població civil, anant més enllà de l'opció que s'havia apuntat inicialment: l'establiment d'una zona d'exclusió aèria sobre el territori de Líbia.

stats