Publicitat
Publicitat

TOT ANIRÀ BÉ

De la Xina i de la Sagrera

El món és de la Xina, però també de la Sagrera. Sovint semblo una ànima en pena, convençut que la història ja ha girat full al Mediterrani i que la crisi és només l'enterramorts que ho confirma. Però ahir, seguint el cap de llista d'ERC, Alfred Bosch, vaig descobrir paral·lelismes entre aquest barri i la puixança asiàtica.

Des de la Sagrera, a peu d'obra de l'AVE, el futur no sembla tan negre. L'escenari des del pont del Treball em trasllada a les metròpolis xineses en construcció, canvis que són sinònim d'esperança. A una banda i a l'altra del canal de l'antic rec Comtal hi ha edificis grisos i les obres de la nova estació de l'AVE i del metro. A l'horitzó es distingeix la Torre Agbar i el pont de Calatrava. Ens avancen dos ionquis, un porta una Bíblia d'una biblioteca municipal. A tocar hi ha un palauet ocupat per romanesos; d'aquí uns anys l'edifici serà un casal públic. "Això és com l'East London", diu el periodista Felip Vivanco. És un barri en procés, fent-se amb mixtures. I aquí, com a la Xina, es nota el pes del moviment veïnal. Xavier Basiana, referent cultural i social de la Sagrera, acompanya Bosch.

Al final de la compareixença, Bosch li pregunta si els donarà suport; Basiana remuga que sí, després m'ho reafirma: "Donaré suport a tot allò que construeixi país i impulsi la Sagrera". Amb Basiana ens mirem les desenes de ciutadans que des del pont segueixen les obres de l'AVE: fan com els xinesos, no perden de vista unes inversions que portaran gent i comerç al barri. Tafaners que s'hi acosten cada dia, com José Serrano: "L'expansió del barri és molt bona, però molts no ho veurem acabar".

El taxista retirat Francisco Gisbert escolta Bosch mentre controla els moviments d'una grua. Gisbert està convençut que a la Sagrera i a la Verneda creix la nova Catalunya: "Els néts dels primers immigrants són més radicals, si algú ha de proclamar la independència, ho faran ells. La Verneda i Sant Martí són socialistes, a la Sagrera hi ha de tot, però tots s'emprenyen quan se'ls parla d'impostos. Tothom sap cap on marxen els diners".

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT