TROBADA DE LES DUES POTÈNCIES MUNDIALS A WASHINGTON
Crònica 20/01/2011

La Xina admet que li queda "molt per fer" en drets humans

El president xinès, Hu Jintao, va visitar ahir la Casa Blanca per potenciar les relacions econòmiques amb els Estats Units i va dir que al seu país "encara li queda molt per fer" en matèria de drets humans.

Núria Ferragutcasas
2 min
Obama dóna la mà a Hu Jintao després de la roda de premsa a la Casa Blanca, a Washington.

Corresponsal a washingtonEl president xinès Hu Jintao va arribar ahir a la Casa Blanca per dissipar els temors al poder creixent de la Xina, la segona potència econòmica, que podria manllevar el lideratge mundial nord-americà. Una enquesta del centre Pew Research assegura que un 65% dels ciutadans veu la Xina com un "adversari" o un "problema seriós". A més, veuen com una amenaça que els xinesos posseeixin gran part del seu deute i troben injusta la devaluació del iuan perquè consideren que afavoreix les exportacions xineses i castiga les americanes.

"El futur de la Xina està cada vegada més lligat al món i als Estats Units. Els dos països han d'aprendre l'un de l'altre i cooperar per aconseguir progressar", va afirmar Hu. "Tenim un enorme interès en l'èxit mutu", va respondre el president Obama, que va anunciar que els dos mandataris havien firmat acords per més de 33.400 milions d'euros.

Obama també va demanar a Hu que millori l'accés d'empreses nord-americanes al procés de licitacions públiques del seu país i augmenti el respecte a la propietat intel·lectual. Els EUA consideren que la relació comercial ha de ser més "equitativa" i per això Obama va demanar una devaluació del iuan. Hu va insistir que el desenvolupament de la Xina beneficiarà tothom. El president nord-americà també va voler rebaixar les tensions amb la Xina. "Sé que molts xinesos pensen que els Estats Units estan en contra del creixement xinès però no és així -va assegurar-, ens alegra".

Millorar els drets humans

Els drets humans van acaparar una part de la trobada bilateral. El president Obama, de manera suau, va recordar al seu homòleg xinès que "la història demostra que les societats són més harmonioses i tenen més èxit, i el món és més just quan es respecten els drets humans". Però també va afirmar que les seves diferencies "no han d'impedir una relació millor entre els dos països".

Hu Jintao va respondre que els dos països han de col·laborar des de l'acceptació del "respecte mutu" i va assegurar que el seu país ha avançat en relació amb els drets humans. "Encara ens queda molt per fer. Continuarem fent esforços per millorar la vida dels nostres ciutadans i la democràcia", va dir. Tot i això, Hu no va parlar en cap moment dels presos polítics, com el premi Nobel de la pau Liu Xiaobo, o les reclamacions sobre el Tibet.

Els Estats Units i la Xina van acostar posicions també sobre el conflicte coreà. El president Obama va afirmar que ell i el seu homòleg xinès, Hu Jintao, "coincideixen que Corea del Nord ha d'evitar qualsevol nova provocació". El silenci de Pequín al bombardeig nord-coreà de l'octubre passat a una de les illes de Corea del Sud va aixecar moltes crítiques del govern nord-americà i de la comunitat internacional.

stats