DISSIDÈNCIA AL GEGANT ASIÀTIC
Crònica 27/06/2011

La Xina allibera Hu Jia, un opositor al règim molt actiu

Hu Jia, un dels activistes prodrets humans més actiu de la Xina, va ser alliberat ahir i es va reunir amb la seva família, després de complir una pena de tres anys i mig de presó per "incitació a la subversió"

Marc Vidal
2 min
L'activista xinès Hu Jia, que ahir va ser alliberat, en una imatge de l'any 2005.

BARCELONA.No hi ha causa que Hu Jia no hagi defensat a la Xina. Des de la democràcia a l'ecologisme, passant pel Tibet o la sida, Hu s'ha jugat la pell per tothom. I això li va suposar la detenció l'any 2007 i la posterior condemna el 2008 –any olímpic a Pequín– a tres anys i mig de presó per "incitació a la subversió". Ahir va quedar en llibertat.

"Estem bé i feliços. Necessitem descansar un mica. Gràcies a tothom". És el missatge que Zeng Jinyan, la dona de Hu Jia, va llançar ahir a Twitter un cop van tornar a estar junts a casa seva a Pequín. Això sí, envoltats de policia. I és que desenes d'efectius de les forces de l'ordre van prendre els carrers al voltant de l'edifici on viu. No se sap oficialment si això vol dir que, des d'ara, estarà sotmès a un règim d'arrest domiciliari.

"L'han alliberat, però no l'han deixat en llibertat", va assegurar ahir des de Hong Kong Nicholas Bequelin, de l'organització Human Rights Watch. El precedent és l'artista Ai Weiwei, també crític amb el règim comunista i que va ser alliberat dimecres passat després de mesos de detenció. A Ai Weiwei, a qui oficialment es va acusar d'evasió fiscal, se li ha imposat un règim especial durant un any segons el qual no pot concedir entrevistes, no pot escriure a Twitter i tampoc no pot viatjar fora de Pequín.

Una salut delicada

Diferents organitzacions de drets humans havien sol·licitat reiteradament l'alliberament de Hu Jia, de 37 anys, per motius de salut, ja que pateix cirrosi de resultes d'una hepatitis. Però no se'n van sortir i ha complert tota la pena de presó.

Hu ha sigut reconegut amb diferents guardons, entre els quals destaca el 2008 el premi Sàkharov, que concedeix el Parlament Europeu, per la seva lluita en favor dels drets humans. De fet, la detenció del dissident es va fer pocs dies després que participés, a distància, en els treballs de l'Eurocambra per denunciar la falta de llibertats al seu país.

Wen Jiabao, de gira per Europa

L'alliberament de Hu Jia, i pocs dies abans el d'Ai Weiwei, s'ha fet mentre el primer ministre xinès, Wen Jiabao, és de gira per Europa. El mandatari xinès va arribar ahir al Regne Unit, on avui s'espera que s'entrevisti amb el seu homòleg britànic, David Cameron. En aquest viatge per Europa també té prevista una trobada a Berlín amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Tant Cameron com Merkel havien anunciat que volien exposar a Wen Jiabao la necessitat del respecte als drets humans a la Xina i, especialment, els casos dels dissidents empresonats. I els últims gestos de Pequín sembla que han volgut alleugerir els retrets.

stats