Crònica 23/03/2011

La Xina censura també les trucades a mòbils

S. Lafraniere / D. Barboza
2 min
La seu xinesa de l'empresa Google, situada a Pequín.

The New York Times / PequínSi algú es pregunta si el govern xinès ha reforçat el control sobre les comunicacions electròniques des que van començar les protestes al món àrab, Shakespeare podria resultar instructiu.

Un empresari de Pequín, mentre discutia la setmana passada opcions de restaurant amb la seva promesa pel telèfon mòbil, va citar la resposta de Gertrudis a Hamlet: "La senyora protesta massa, em sembla". El segon cop que va dir la paraula protesta, se li va tallar el telèfon. Ell parlava en anglès, però a una altra persona que va trucar dilluns i va repetir la mateixa frase en xinès amb un altre mòbil, també la van tallar a la meitat de la frase.

Una sèrie d'evidències durant les últimes setmanes indica que les autoritats xineses estan més decidides que mai a vigilar les trucades de mòbils, els missatges, el correu electrònic i l'accés a internet per sufocar qualsevol indici de sentiment antigovernamental. En aquest joc del gat i la rata que caracteritza les comunicacions electròniques a la Xina, els analistes indiquen que el gat creix, especialment des que les revoltes van començar a saltar arreu del Pròxim Orient i el nord de l'Àfrica, i els intents interns per organitzar protestes a les ciutats xineses van començar a circular per internet fa almenys un mes. "Els de la línia dura han guanyat terreny i ara veiem exactament com volen gestionar aquest tema", diu Russell Leigh Moses, un analista de Pequín sobre el lideratge de la Xina.

Google va acusar diumenge el govern xinès d'interrompre el servei Gmail al país i fer veure que eren problemes tècnics que s'havien d'atribuir a l'empresa. I diversos serveis populars de xarxes privades virtuals [VPN en les sigles en anglès], dissenyades per evadir els censors informatitzats del govern, han estat mutilats. Això ha provocat un clam dels usuaris i els ha portat a una recerca frustrada d'alternatives que puguin perforar el denominat Gran Tallafocs, una aplicació de censura directa i guiatge d'opinió que restringeix el que els usuaris d'internet poden llegir o escriure en línia. Les VPN són populars entre la gran comunitat expatriada de la Xina i els emprenedors xinesos, investigadors i estudiosos que esperen usar internet lliurement.

Pocs analistes creuen que el govern afluixarà els controls a curt termini, amb esdeveniments que considera delicats políticament que inunden el calendari, inclòs un relleu al lideratge del Partit Comunista l'any que ve. "Ha doblat la guàrdia una vegada i una altra, i no sents mai anuncis que la situació es calmi", explica Duncan Clark, que fa 17 anys que viu a la Xina i és president d'una consultora amb seu a Pequín. "No havíem vist mai aquest nivell de control des que sóc aquí, i sóc aquí des de l'inici d'internet".

stats