NEGOCIACIÓ A LA FUNCIÓ PÚBLICA
Crònica 01/12/2011

Xoc frontal del Govern amb els funcionaris pel pla d'ajust

El Govern està disposat a estalviar 1.000 milions pel 2012 i ha començat a concretar. Els funcionaris patiran rebaixes de sous i supressió de complements. Els sindicats deixen clar que presentaran batalla.

Manel Manchón
2 min
Xoc frontal del Govern amb els funcionaris pel pla d'ajust

BARCELONA.El Govern juga fort. La necessitat d'estalviar uns 1.000 milions d'euros de cara al pressupost del 2012, entre taxes, venda de patrimoni i rebaixa de sous dels funcionaris, l'ha portat a una posició ferma i contundent. El preu és, però, un xoc directe amb els treballadors públics. El Govern va proposar ahir als sindicats 19 mesures concretes que rebaixen sous i suprimeixen drets adquirits o "acords fruit de la negociació col·lectiva", en expressió dels representants sindicals.

L'equip de la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, es va reunir ahir amb els sindicats. Algunes de les mesures presentades són que la Generalitat no convocarà oposicions el 2012; que acomiadarà part del personal interí -n'hi ha 28.719-; la reducció de l'import del complement específic o equivalent a les dues pagues addicionals de juny i desembre del 2012, aplicada tant al personal funcionari com al laboral; la suspensió del complement de productivitat; la supressió de les subvencions sindicals; i la reducció del 50% dels imports màxims a percebre el 2012 en concepte de direcció per objectius del personal de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Els sindicats van reaccionar amb la mateixa contundència. "És un atac brutal sense precedents", va assegurar la responsable de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Josefina Pujol. "Es tracta d'una actitud de clar despotisme", va afirmar Xavier Casas, responsable del sector Generalitat de la UGT, considerant que el Govern ha creuat "la línia vermella". L'argument és que els funcionaris han perdut un 23% de poder adquisitiu en els últims deu anys.

Subvencions als sindicats

Les mesures del Govern, presentades per la mateixa consellera i per la secretaria d'Administració i Funció Pública, Pilar Pifarré, i per la directora general de Funció Pública, Susanna Bouis, entren al detall. Segons fonts del Govern, la supressió de l'abonament del complement de productivitat suposaria un estalvi de 20 milions d'euros. La suspensió del Fons d'Acció Social, destinat a ajudes pels fills, significa un estalvi de 12,5 milions. La revisió dels tiquets per menjar, amb un establiment de mesures de flexibilitat de l'horari, comporta 17,5 milions d'euros. La suspensió de l'aportació al pla de pensions, 13,5 milions i la supressió de les subvencions sindicals 7 milions. També hi figura la supressió dels dies addicionals de vacances o la modificació dels dies personals.

Els sindicats van demanar una quantificació global de totes les mesures, que, segons els seus representants, el Govern "no va donar". Avui es reprenen les negociacions amb la promesa per part del Govern, segons els mateixos sindicats, que hi haurà xifres sobre el conjunt de les mesures. El xoc ara és total, encara que el Govern confia en un acord.

stats