CRISI EN EL SECTOR DE LES MOTOCICLETES
Crònica 30/04/2011

Yamaha retira l'ERO i retarda el tancament

Tot i que manté la intenció de marxar de Catalunya, sorprenentment ahir Yamaha va retirar l'ERO per acomiadar 400 empleats. Els sindicats creuen que això prova que no hi ha causa que el justifiqui.

Elena Freixa
2 min
La fàbrica de Palau-solità i Plegamans produeix, entre d'altres, la motocicleta X-Max, un dels models més venuts a Europa.

Barcelona.La multinacional japonesa Yamaha va sorprendre ahir la plantilla en retirar l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) amb què volia acomiadar els 430 treballadors i tancar la fàbrica de motocicletes de Palau-solità i Plegamans. En un breu comunicat, la direcció va afirmar que no abandona els plans de deixar de produir a Catalunya, però sembla clar que canviarà les formes i haurà de repensar com fer-ho.

Yamaha va assegurar que la retirada de l'expedient obeeix a l'objectiu de repensar-lo, reestructurar-lo i dissenyar un nou calendari per marxar de Palau-solità. Aquests nous plans van provocar la indignació del comitè d'empresa, que durant tot el procés de negociació ha defensat que el tancament no té cap mena de justificació des del punt de vista econòmic, estratègic o organitzatiu.

El canvi d'estratègia de Yamaha també ha coincidit amb la data límit en què la Generalitat havia de pronunciar-se sobre si acceptava o no el tancament. Davant la possibilitat que fos rebutjat, segons fonts del comitè d'empresa, la multinacional hauria decidit fer marxa enrere. "Això no fa més que donar la raó al comitè, que durant tots aquests mesos hem defensat que es tractava d'uns acomiadaments sense cap causa", va explicar a l'ARA Miguel López, de CCOO.

La multinacional japonesa va reiterar que el tancament segueix endavant "per la situació deficitària de fa gairebé una dècada, agreujada per una sobrecapacitat productiva i pel descens de les vendes". Els sindicats, per la seva banda, s'aferren al contrainforme que van presentar durant les negociacions en què demostraven que tant en termes de productivitat com de costos la planta catalana surt guanyant si es compara amb la francesa on volen endur-se la producció. A més a més, afegien que les pèrdues de cinc milions que per primera vegada va tenir Yamaha Espanya el 2009 són cinc vegades inferiors a les de França.

Tancament a terminis

La plantilla té por que Yamaha pretengui dissenyar un tancament a terminis i exigeixen un pla industrial que doni futur a les instal·lacions. Una de les últimes propostes, rebutjades pels sindicats, va ser endur-se part de la producció, acomiadar un 40% de la plantilla i deixar a Catalunya el model X-Max.

Enmig de tot aquest clima pessimista, l'activitat a la planta continua a tot gas. "A més de la plantilla fixa, tenim els fixos discontinus de cada any i 44 treballadors temporals per l'excés de comandes", va defensar López.

stats