CANVI POLÍTIC
Crònica 30/08/2011

Yoshihiko Noda serà el nou primer ministre del Japó

Ara
2 min
El nou primer ministre del Japó, Yoshihiko Noda, somriu en ser escollit president del PDJ.

Barcelona.El fins ara ministre de Finances japonès, Yoshihiko Noda, serà el nou primer ministre del Japó. Noda va ser escollit ahir pels membres del governant Partit Democràtic del Japó (PDJ) -per 215 vots a favor- com a nou president de la formació i avui està previst que el Parlament el ratifiqui com a nou primer ministre. Noda substituirà així en el càrrec Naoto Kan, que va dimitir divendres, i es convertirà en el tercer primer ministre del Japó des que el PDJ va arribar al poder el 2009 i en el sisè premier japonès en només cinc anys.

Noda s'haurà d'afrontar a un Parlament dividit, a fractures internes dins del seu propi partit i a un país tocat després del devastador tsunami del mes de març. Noda s'erigirà com a cap visible del Japó compartint les mateixes obsessions que el seu antecessor: sanejar els comptes del país després de dècades de declivi econòmic.

Noda defensa apujar els impostos per dur a terme la reconstrucció després del tsunami i per sanejar el dèficit i el gran deute públic del Japó. A més, el nou primer ministre no descarta una gran coalició de govern amb el Partit Liberal Demòcrata, el principal bloc de l'oposició, per dur a terme la reconstrucció, informa Efe. Altres reptes del nou primer ministre seran clarificar el futur nuclear del Japó després de l'accident de la central de Fukushima i solucionar la tendència deflacionista que ha patit el país en els últims anys.

Friccions amb els països veïns

Quant a política exterior, Noda és partidari de mantenir la tradicional aliança amb els Estats Units i haurà de millorar algunes friccions amb els països veïns, com Corea del Sud i la Xina, el creixement militar dels quals preocupa el nou primer ministre japonès. Noda va generar polèmica l'any 2005 quan va dir que els líders japonesos que van ser declarats culpables per crims després de la Segona Guerra Mundial no són considerats "criminals de guerra" pel govern japonès.

stats