Crònica 07/05/2011

ZP comença el retorn a casa

Joan Rusiñol
3 min
ZP comença el retorn a casa

Enviat especial a lleóAquesta campanya electoral té un aire de comiat. Zapatero, el lleonès que ha arribat a ser president, diu adéu. Per això va encetar la campanya ahir a casa i des de Lleó va anunciar que l'any que ve, quan deixi la Moncloa, tornarà a la seva ciutat de manera "continuada i permanent". La militància es va deixar les mans aplaudint el seu futur nou veí, un home convençut que encara és possible capgirar les negres enquestes per al 22 de maig.

Potser perquè ningú és profeta a la seva terra, José Luis Rodríguez Zapatero sap que a Castella i Lleó ho té magre. L'últim baròmetre del CIS pronostica que el candidat a la presidència autonòmica, el jove Óscar López, podria passar dels 33 escons actuals a 32 i que el moderat Juan Vicente Herrera, del PP, ampliarà la majoria absoluta. En l'àmbit municipal, l'objectiu és mantenir les quatre capitals de província que estan en mans de l'esquerra.

El president espanyol va provar de mobilitzar la militància amb un discurs centrat en l'eix dreta-esquerra, reivindicant la seva obra de govern i fent bandera del compromís amb "l'educació i la sanitat pública". "Aquest és i serà un partit de treballadors", va sentenciar. En oposició al seu perfil més progressista, va dibuixar un Mariano Rajoy ancorat en el passat, a qui va acusar de voler sortir de la crisi amb les "receptes i els excessos del passat". Per Zapatero, el PP no pot guanyar per la senzilla raó que ha provat d'aprofitar-se de "la crisi i l'atur" per vèncer a les urnes, utilitzant partidàriament televisions com Telemadrid o Canal 9, i buscant excuses quan perd. I sobre algunes coses, va dir, val més girar full, com sobre les "del 2004".

El d'ahir era el primer míting de Zapatero en la campanya electoral i va servir per fixar les parets mestres perquè ningú es despisti: ara toca decidir quin model de societat volen els ciutadans i el PSOE és "qui frena la dreta extrema d'aquest país" o qui evitarà "el copagament sanitari". Per això, no té dubtes que el 22-M triomfarà "la majoria progressista".

Never alone però sense omplir

No serà fàcil aturar el tsunami conservador que dibuixen totes les enquestes, tampoc a la comunitat autònoma de l'encara secretari general del PSOE. És significatiu que els socialistes no aconseguissin ahir omplir del tot el pavelló d'esports on es feia el míting, el primer d'aquest llarg retorn a casa de Zapatero, que durarà un any. Els assistents provaven de compensar els seients buits amb mostres d'afecte al seu líder."No marxis!" exclamava algú. " You'll never walk alone ", deia una pancarta amb ressonàncies futbolístiques que no va passar desapercebuda al president espanyol: "Óscar López [fanàtic del Reial Madrid] s'explica tan bé que sembla del Barcelona, fa el tiki-taka ".

Els quinze dies que ahir van començar han de servir per provar de captar la quarta part de l'electorat indecís que, segons el CIS, vol anar a votar però encara no ha triat entre Herrera i López.

Els vents de canvi de Rajoy

A Mèrida, en canvi, Rajoy va omplir i va començar a posar rumb a la Moncloa, convençut que el 22-M serà la primera volta de les generals del 2012: "El canvi, aquesta bonica paraula que recorre Espanya", va proclamar. Un canvi que el líder del PP vol encetar ara en comunitats com Extremadura, on els resultats es preveuen igualats, amb uns socialistes que podrien perdre la majoria absoluta però no el govern.

Zapatero, per contra, va provar de centrar el gruix del míting en els problemes que afecten més de prop els ciutadans, passant de puntetes sobre la seva gestió de la crisi. Sap que la marca PSOE ara no ven.

Després, però, -i quan les televisions emetien el senyal en directe- no es va estar de tornar a la contundència del discurs contra el PP per la seva "deslleialtat" antiterrorista o per la incapacitat de Rajoy de celebrar que l'atur millori. "La culpa sempre és de Zapatero", va lamentar el president del govern espanyol i va recordar que ell "sempre dóna la cara".

L'acte d'ahir va tenir un toc de comiat, d'emoció controlada, sempre passada pel sedàs de la fredor del caràcter castellà, el que segons Gaziel és la base d'Espanya. Un míting clarament postzapaterista que tindrà la seva continuació avui, amb l'aspirant a successor, Alfredo Pérez Rubalcaba, a Valladolid, que li agafarà el relleu. Dilluns, l'acte central serà el de l'altra aspirant, la ministra Carme Chacón. Ahir va començar el futur. El de la família Zapatero-Espinosa és aquí, a Lleó.

stats