LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 28/06/2011

ZP s'aferra al rescat grec per rebaixar la pressió al deute

El fort càstig dels mercats financers a Espanya i Itàlia es va suavitzar ahir a poc a poc. La vicepresidenta, Elena Salgado, va assegurar que aconseguir que les emissions es col·loquin bé és més important que el deute.

Toni Garganté
2 min
Esperança en la crisi grega La vicepresidenta segona del govern, Elena Salgado, espera passar amb èxit aquesta setmana decisiva en el rescat de Grècia.

Barcelona.El govern de José Luis Rodríguez Zapatero espera que la pressió dels mercats comenci a baixar a partir d'avui mateix. El resultat del debat al Parlament de Grècia, que hauria d'aprovar demà les noves mesures estructurals que demanen el BCE i l'FMI, serà bàsic per veure si la calma torna al diferencial entre els bons espanyols i alemanys a 10 anys, el que es denomina prima de risc i que serveix per observar la salut de les finances espanyoles.

La vicepresidenta segona, Elena Salgado, que ahir va fer declaracions fins en tres escenaris diferents, s'aferra a la creença que un acord final per reestructurar el deute grec acabarà amb les especulacions sobre un possible contagi a Espanya. De fet, ahir la prima de risc va rondar els 300 punts bàsics de diferencial (va arribar a un màxim de 298), per baixar després fins i tot per sota de la xifra de divendres, als 280 punts. La ministra d'Economia va repetir la mateixa teoria al matí i a la tarda, i va argumentar que més important que el diferencial amb Alemanya és que el deute espanyol es col·loca en els mercats sense problemes i a un tipus d'interès dels més baixos d'Europa. "Les fortes fluctuacions mostren la preocupació dels inversors per la situació de Grècia", va dir, sense reconèixer que també afecten Espanya en una setmana decisiva. Salgado va afegir en aquest sentit que els bons espanyols afecten el mercat secundari i no les emissions de deute espanyol. Salgado fins i tot va arribar a afirmar que els tipus d'interès del deute ara són la meitat dels que hi havia el 1994.

Deures fets

Ja a la conferència del Cercle Financer, convidada per la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (una de les entitats fundadores de La Caixa), Salgado va refermar-se a dir que el govern ha fet els deures: "Vam iniciar la reordenació fiscal abans que ho demanés l'FMI". I va remarcar que la reestructuració encaminada al sector financer (bancs i caixes) ajudarà a la millora de la imatge d'Espanya en els mercats exteriors.

També va avisar als empresaris i als membres de sindicats presents a la sala "que utilitzessin al màxim la negociació col·lectiva" per posar-se d'acord en temes de flexibilitat, una de les assignatures pendents de convergència amb Europa. I aquest va ser un dels aspectes que més va remarcar la vicepresidenta: el paper dels sindicats en la "forta cohesió social" que s'ha demostrat en la crisi econòmica actual. En aquest sentit, Salgado va animar les empreses perquè "contractin gent".

Conscient de l'auditori que tenia al davant, Salgado va aprofitar per demanar un nou esforç per augmentar la dimensió de les pimes, que han de seguir amb un nivell d'innovació creixent. Va defensar un increment de la internacionalització de la indústria, que ha de ser una de les bases del creixement en els pròxims 25 anys. "Les societats industrials són les que han suportat millor la crisi", va sentenciar en clara referència a l'excessiva dedicació al sector de la construcció dels últims anys.

En les respostes a les preguntes dels assistents, va insistir que el govern havia fet els deures, en el sentit que els últims anys ha reduït en 30.000 persones el sector públic. "Només hem reposat un 15% de les persones que es jubilen a l'administració, un percentatge que s'ha situat al 10% el 2010".

stats