ELECCIONS MUNICIPALS
Crònica 15/05/2011

ZP usa la xenofòbia del PP català per desgastar Rajoy

El duel entre Zapatero i Rajoy es va repartir ahir entre València i Saragossa. El president del govern espanyol va retreure al líder del PP que a Catalunya els populars vagin tan forts amb la immigració.

M. Gordillo / M. Codolar
3 min
Batalla a les places de braus Rajoy i Zapatero van triar les places de braus de Saragossa i València. Dos actes de gran format per encarar l'última setmana de campanya.

València / Saragossa.Els socialistes s'havien proposat sortir per la porta gran de la plaça de bous de València i, almenys, van passar la revàlida. El PSPV va reunir ahir més de 12.000 persones sota el sol en el que fins ara és l'acte més multitudinari de la campanya del president del govern. En aquest context, José Luis Rodríguez Zapatero va defensar la posició i actuació del seu partit en matèria d'economia, serveis públics i també immigració.

De fet, un dels primers missatges que Zapatero va dirigir al president del PP no venia al cas dels populars valencians, sinó dels seus companys catalans de partit. Zapatero va exigir a Mariano Rajoy que desautoritzés les paraules del seu candidat a l'alcaldia de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, que va afirmar que els immigrants estaven portant a Espanya "malalties ja eradicades". Zapatero va comentar sorprès que, després de paraules així, en el PP "els molesta que els diguin que són la dreta de la dreta". Per això, va demanar el líder popular que rectifiqui els seus "per la dignitat i els drets dels immigrants que vénen a treballar".

Dignitat va ser precisament la paraula més repetida en el míting pel candidat socialista a la Generalitat, Jorge Alarte. Un total de 38 vegades, una per minut. El líder del PSPV va mostrar-se molt satisfet del suport explícit rebut per Zapatero, de qui va destacar les polítiques socials dutes a terme (sense entrar en la gestió de la crisi). El president del govern va demanar el vot per Alarte perquè, segons va dir, és un polític "responsable". "Encara hi ha partit, hi haurà sorpreses" al País Valencià, va prometre.

L'auditori, que va dedicar una xiulada monumental als reporters de Canal 9 que cobrien l'acte (als quals Alarte va defensar), va aplaudir els mèrits del PSOE. Zapatero va treure pit pel pla E i del model de finançament autonòmic, criticat fins i tot pels socialistes valencians. Però ni una paraula sobre corrupció, Gürtel, Brugal o Fabra, més enllà d'un breu missatge d'ànim al portaveu del PSPV a les Corts ("Ángel, valent"). Poca sintonia va mostrar aquí amb Alarte, que va advertir a Rajoy que, si dimarts (en el míting del PP) torna a posar el president de la Generalitat com a exemple de decència, "significarà que li té por perquè Camps sap molt o que és igual d'indigne que ell".

Disparant la bola més alta

Mentrestant, Rajoy aplica la màxima que la millor defensa és un bon atac. Sap que li va bé i, a la plaça de toros de Saragossa, va limitar-se a l'economia per disparar a Zapatero, obviant les paraules del president espanyol sobre Fernández Díaz. Es va dedicar a criticar que el PSOE infongui "la por a la dreta" per captar vots perquè els ciutadans "no hi cauran", ja que del que tenen por és dels "governs incompetents". Per això va assenyalar en diverses ocasions el president espanyol com "l'origen" de tots els problemes econòmics i es va compadir dels votants del PSOE, als quals va atribuir "una generositat infinita".

Posant la vista en el primer govern d'Aznar, Rajoy va demanar el canvi perquè el PP "torni a fer possible el miracle espanyol". El gruix del discurs podrà ser el mateix a la campanya del 2012. Els crits de "Zapatero dimissió!" i "President!" van ser els únics que es van sentir entre els més de 10.000 assistents a la mateixa plaça on avui actuarà Zapatero. Poc va dir per demanar el vot per Luisa Fernanda Rudi, candidata per Aragó, i encara va parlar menys d'Eloy Suárez, que pretén vèncer l'alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch. Pensa que disparant a la bola més alta ja cauran totes.

stats