ACORD SOCIAL I ECONÒMIC
Crònica 02/02/2011

Zapatero signa amb els agents socials els Pactes de la Moncloa 2

Ho ha aconseguit. En un mes Zapatero ha acontentat els sindicats i els empresaris amb una reforma ben vista pels mercats internacionals. Avui serà un dia per mostrar i exhibir confiança, o per buscar-la.

Miquel Codolar
2 min
Méndez i Toxo han demanat el suport dels grups parlamentaris al pacte per donar una "baló d'oxigen" als ciutadans.

Madrid.El pacte social i econòmic, que va ser ratificat ahir pels òrgans de direcció dels sindicats i la patronal, serà escenificat avui a la Moncloa. És l'acord més important que s'ha aconseguit entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal des dels Acords de la Moncloa del 1977, que van permetre donar estabilitat a la transició a la democràcia i adoptar una política econòmica per contenir una inflació que era del 47%.

Els sindicats van explicar que havien treballat per l'acord per responsabilitat davant la situació econòmica i la manca d'iniciativa de la Unió Europea per definir una estratègia concreta. Per això van reclamar als grups parlamentaris que s'hi sumin per donar un "baló d'oxigen" als ciutadans. Ahir CiU va dir que treballaria pel pacte, ERC va lamentar la "inexorable privatzació" que significa i el PP va dir que tenia una "bona predisposició".

Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo van coincidir que la vaga general del passat 29 de setembre va ser decisiva per obrir la negociació i "fer forat" en la posició del govern espanyol. Van afegir que durant les converses la possibilitat de tornar a sortir al carrer "estava latent en l'ambient" però va dir que "tothom haurà calculat els riscos" que podia comportar. Van advertir que la firma de l'acord "no suposa en cap cas" apartar el "contenciós que mantenen amb la reforma laboral" que consideren "inútil". Per això volen seguir endavant amb la ILP.

El document que signaran té 38 pàgines i conté els acords sobre pensions, polítiques actives d'ocupació, i política industrial, energètica i d'innovació. També té en compte els funcionaris i dicta els criteris bàsics de la negociació col·lectiva.

Un dels últims aspectes inclosos va ser un pla de xoc segons el qual les empreses amb menys de 250 treballadors que contractin joves de fins a 30 anys o persones desocupades de llarga duració no hauran de pagar a la Seguretat Social si els contractes estipulen que la jornada serà entre el 50% i el 75% de la considerada habitual. Les companyies més grans s'estalviaran el 75% de les quotes. Tindran estímuls per convertir aquests contractes en indefinits.

A l'acord també hi ha la creació d'un fòrum compost pel govern espanyol, la patronal i els sindicats, que comptarà amb la presència de representants autonòmics per analitzar conflictes competencials de la normativa industrial estatal i autonòmica, i proposar solucions a "disfuncions i solapaments".

stats