NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Crònica 10/06/2011

Zapatero, sense aliats per als convenis

J.rusiñol/e.freixa
2 min
El ministre de Treball, Valeriano Gómez,  s'ha quedat sol defensant l'esborrany de la reforma, però encara amb optimisme la fase parlamentària per introduir-hi canvis.

El consell de ministres aprovarà avui la reforma de la negociació col·lectiva que només convenç el govern espanyol. Ni la patronal CEOE, ni els sindicats, ni els autònoms d'ATA, ni el gruix dels partits de l'oposició estan gens satisfets amb la proposta del ministeri de Treball, que prova de recollir la feina feta pels agents socials fins que van trencar les negociacions. Constada aquesta solitud, l'executiu del PSOE va obrir ahir la porta a introduir canvis a la reforma durant el tràmit parlamentari i ja ha començat a picar l'ullet al centredreta i als sectors empresarials.

El ministre Valeriano Gómez va assegurar que avui "no s'acaba el procés, sinó que comença", tot una invitació a continuar les negociacions tant en l'àmbit social com en el parlamentari. Va assegurar que si els sindicats i la patronal eren capaços d'aproximar posicions, el grup socialista incorporaria aquests acords com a esmena al projecte "amb enorme alegria".

Tot i l'optimisme del responsable de Treball, el cert és que, de moment, està sol. Si abans-d'ahir el president de la CEOE, Joan Rosell, va desmarcar-se del projecte, ahir van fer-ho clarament els sindicats majoritaris. CCOO i la UGT van afirmar que no se senten "compromesos amb la reforma", que van considerar un "exercici de funambulisme" per provar de satisfer tothom. Per la seva part, els empresaris catalans ja s'han posat en contacte amb grups parlamentaris per transmetre'ls el seu "desencís", segons va reconèixer ahir el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, que va alinear-se al 100% amb les crítiques de la patronal espanyola.

Els punts calents de la reforma

Els representants dels treballadors valoren que la proposta que avui aprovarà el consell de ministres aposti per la ultraactivitat (la pròrroga automàtica dels convenis fins que n'hi ha un de nou) però en canvi lamenten que prevalgui el conveni d'empresa per sobre del sectorial provincial. En un intent de buscar el consens, Gómez va confirmar que l'ultraactivitat -bèstia negra dels empresaris- és una línia vermella intocable per no "desprotegir els treballadors", però va ser l'única concessió a aquesta part. Ahir les cessions van ser per a la patronal.

El ministre es va mostrar obert a negociar l'augment del percentatge d'hores sotmeses a la flexibilitat interna de l'empresa, un punt on Foment del Treball va criticar que el document ha suposat "un retrocés" respecte al preacord a què s'havia arribat amb els sindicats. Gómez va anar encara més enllà i va anunciar que rebaixava dels 20 mesos previstos a l'esborrany a un període d'entre 12 i 18 mesos el temps màxim que tindran les parts per pactar un nou conveni abans de recórrer a un arbitratge vinculant: un altre gest clar cap a Joan Rosell.

Si no hi ha canvis d'última hora, la reforma s'aprovarà avui en format de decret. Quan es convalidi al Congrés, es transformarà en un projecte de llei que permetrà introduir-hi esmenes. El PP creu que arriba tard i Josep Antoni Duran i Lleida, de CiU, la va qualificar de "desequilibrada". Només ERC la veu, d'entrada, amb bons ulls. Ara començarà una negociació al Congrés que per Zapatero és essencial tancar amb èxit si vol esgotar el mandat de les reformes que reclama la UE.

stats