CANVIS DEMOCRATITZADORS AL MÓN ÀRAB Anàlisi
Crònica 03/03/2011

Zapatero vol ser ara el Mr. Marshall de Tunísia

Joan Rusiñol
2 min
Posar-se al capdavant de l'onada El president espanyol va ser ahir a Tunísia per donar suport a les noves autoritats. No va voler donar lliçons, però consells, sí.

Els presidents del governs espanyols acostumen a aprofitar les seves segones legislatures per viatjar i, si pot ser, forjar-se una imatge d'estadista internacional. A José Luis Rodríguez Zapatero la profunda crisi econòmica li ha capgirat els plans i aquest mandat s'ha hagut de dedicar al 100% a donar oxigen a l'economia. No ha volgut, però, estar absent dels canvis històrics que viuen els nostres veïns del Magrib, i ahir va ser a Tunísia. És el primer líder occidental que hi viatja després de la revolta que va acabar amb el dictador Ben Ali.

El president espanyol va repartir experiència i diners, consells i crèdits, per ajudar a bastir una democràcia que contribueixi també a preservar les inversions espanyoles al país (l'exportació a Tunísia ronda els 691 milions d'euros, segons dades del 2008). Els dos primers clients són el Marroc i Algèria, dos països en què els moviments pro democràtics no han esclatat amb la mateixa intensitat que en altres països del nord d'Àfrica.

Zapatero va assegurar ahir que "a diferència d'altres moments en què lamentablement [Espanya] no hi va poder ser per circumstàncies internes, ara serà al davant per consolidar les aspiracions democràtiques".

Al costat del nou primer ministre, Beyi Said Essebi, va oferir "comprensió i ajuda" sense donar "cap lliçó". Dit això, però, va citar la Transició com a exemple: si en aquell moment la peça "clau" va ser la qüestió territorial, el cap de l'executiu creu que a Tunísia aquest paper el jugarà la religió. I no es va estar de donar consells. Recomana un estat "aconfessional" en què la fe formi part de l'àmbit "privat"; un país que garanteixi la igualtat de gènere, que esquivi les imposicions islamistes; una nova llei electoral; partits i lideratges forts, i la firma d'un acord social i econòmic entre sindicats i empresaris. És a dir, que apliqui un full de ruta semblant al que Espanya va seguir el 1975.

Injectar diners

Però el viatge també va servir per concretar aquest suport a la democràcia en termes econòmics. El president espanyol és partidari d'un "pla Marshall" per garantir capital al país àrab a través del Banc Europeu d'Inversions, que podria comptar ja amb 12.000 milions d'euros per desenvolupar la ribera sud del Mediterrani. Espanya s'ha compromès a atorgar una línia de crèdit de 300 milions d'euros per a Tunísia, reemborsables en tres anys.

Zapatero vol estar ara "al capdavant" d'aquesta onada de llibertat que inunda el Magrib i ha començat per un país amic. Tunísia ha estat sempre un bon aliat de tots els governs espanyols, en temes com la lluita contra el terrorisme d'arrel islamista o l'intent de construir un espai de diàleg a través de la Unió pel Mediterrani, amb seu a Barcelona, i que segons el president espanyol, sortirà reforçada dels canvis actuals. Més enllà de les inversions i del turisme, la capital catalana és un gran pont per unir les dues riberes.

stats