LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 17/02/2011

Zapatero es tanca en banda i no renegociarà el model de finançament

El president espanyol va rebutjar de totes totes qualsevol modificació del model de finançament del 2009 argumentant que és força recent i que no cal canviar-lo perquè Catalunya pugui reduir el dèficit.

Miquel Codolar
2 min

Madrid.José Luis Rodríguez Zapatero va descartar ahir retocar el finançament pactat el 2009 amb el tripartit i fet extensiu a la resta de comunitats. Va advertir que no té "intenció de modificar-lo en cap aspecte". Tot i això, va dir que vetllarà pel compliment del que es va pactar després d'una dura negociació i es va desentendre de la petició catalana de cobrar ja els 1.350 milions del fons de competitivitat per al 2011. La Generalitat li reclama amb suport del PSC, però Madrid sosté que no ha de pagar fins al 2013. Zapatero no està disposat a fer canvis perquè Catalunya cobri i compleixi l'objectiu de dèficit de l'1,3%. "No revisarem el model cada quatre dies per una conjuntura o una altra", va etzibar.

Zapatero va ser inflexible dies després que aquesta fos una de les peticions que Artur Mas li va posar damunt la taula a la Moncloa. Per més endavant CiU busca, a més, un "pacte fiscal en la línia del concert econòmic" que considera que permetria reduir l'elevat dèficit fiscal a la meitat. Però el president espanyol no només no està disposat a fer retocs a curt termini sinó que tampoc ho vol fer més endavant per evolucionar cap al model de concert. Per Zapatero, el model actual és el definitiu i que no se'n parli més.

Mas pretén acordar el pacte fiscal després de les generals del 2012, ja sigui amb el PSOE o el PP, però de moment el camí fa pujada. La negativa frontal de Zapatero evidencia que haurien de canviar moltes coses perquè Catalunya sortís de l'anomenat règim comú, del cafè per a tothom a nivell fiscal. I el PP també és, per ara, clarament contrari a la mesura. Mariano Rajoy va acusar Mas de crear "falses expectatives" en campanya i Alicia Sánchez-Camacho va dir que votaria la investidura de Mas si ho aparcava.

ERC colla amb l'efecte dòmino

Zapatero va fer aquestes declaracions responent a una pregunta del diputat d'ERC, Joan Ridao, que va advertir que "si Catalunya s'enfonsa, s'enfonsa tothom", i va acusar l'executiu de "carregar el mort del deute a les autonomies" mentre demanava a l'Estat el que deu. "Aquest debat ja el vam tenir", va respondre Zapatero en referència al suport d'ERC al model vigent, que s'"aplica i es compleix" en el fons de competitivitat i en l'addicional tercera de l'Estatut. Zapatero va instar a reduir dèficit perquè "és una actitud solidària". En cap moment va recordar els mecanismes per revisar cada any o cada cinc elements fonamentals del model.

stats