Crònica 18/01/2011

Zapatero es dóna 15 dies per convèncer el PSOE

Miquel Codolar
2 min
Iglesias ha anunciat una trobada de líders territorials del PSOE.

MadridEl PSOE va insistir ahir que vol fer "retocs" a l'estat de les autonomies sense qüestionar-lo, harmonitzar polítiques legislatives sense imposar-les i evitar duplicitats administratives sense recentralitzar res. Com que no és fàcil d'entendre, el partit ha hagut de convocar la setmana vinent tots els dirigents regionals, provincials i autonòmics per explicar-los les reformes del govern espanyol contra la crisi i les raons que les sostenen.

L'objectiu és que facin seus els arguments per defensar les mesures davant els ciutadans, segons va explicar el secretari d'Organització, Marcelino Iglesias. Les decisions que es prendran seran "ràpides, complexes i difícils" i necessiten "una gran dosi de pedagogia i explicació". El dissabte vinent hi ha la primera, amb els secretaris regionals i candidats; el dilluns 24 serà el torn dels secretaris provincials, i el dimarts 25 dels grups parlamentaris del Congrés, el Senat i el Parlament Europeu. A aquestes trobades s'hi ha de sumar la convenció autonòmica de Saragossa dels propers 28, 29 i 30 de gener, en què intervindrà el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Amb el PSC al marge

Al PSC no li fa cap gràcia la deriva del PSOE i tem que les "mesures harmonitzadores" que va defensar el ministre de la Presidència, Ramon Jáuregui, els puguin complicar encara més la campanya municipal. El progressiu distanciament del PSC i el PSOE es pot accentuar tenint en compte que els socialistes catalans no assistiran a l'acte de Saragossa, que té un caràcter marcadament electoral de cara a les autonòmiques. Ahir, mentre el PSOE defensava les reformes, la portaveu adjunta del PSC, Laia Bonet, avisava que el seu partit "denunciarà" qualsevol acte que creui la línia vermella de les competències, "vingui d'on vingui". També va dir que la millor manera de lluitar contra el dèficit és avançar cap a l'estat federal i seguir "descentralitzant".

stats