Crònica 14/02/2011

Zapatero eleva el to per envalentir els socialistes

Ferran Casas
3 min
Zapatero ahir a la clausura de la convenció municipal del PSOE, en què va aconseguir que no es parlés de la seva successió.

Quan se surt a empatar es perd. És el que passa als equips petits. I Zapatero no vol que el PSOE es converteixi en un conjunt d'aquells que lluiten per salvar la categoria i als quals els tremolen les cames quan es veuen a Europa. Per això ahir, en la clausura de la convenció municipalista de Sevilla, va llançar als 2.000 candidats a alcalde que s'hi van reunir un missatge d'esperança. Ras i curt, els va dir que el camí de les reformes -que en el cas de les pensions s'han fet, per fi, amb el dels agents socials- és el correcte i que si algú fa mèrits per sortir-se'n a les municipals i les autonòmiques del maig i a les generals del març del 2012 és el PSOE i no el PP.

Zapatero té raó quan afirma que Mariano Rajoy i la formació conservadora només han esperat. Han esperat els errors del PSOE, que paga als sondejos contra els quals José Blanco va intentar vacunar els assistents una crisi que és devastadora per als seus votants i també la falta de coherència de les seves polítiques. A Rajoy no li cal fer gaire i, fins i tot, es permet el luxe (li va passar en una entrevista a la televisió d' El Mundo ) que li ocorrin coses notables, com perdre's i no entendre ni la seva lletra quan li demanen propostes per crear ocupació. "Com més sàpigues, més estudiïs i més vida tinguis, més bé te'n sortiràs", va recomanar finalment l'estadista a la noia que li preguntava.

La identitat socialista

Per Zapatero aquest PP "no es mereix la victòria", i sí que se la mereix el PSOE, que segons el president hauria de fer una campanya en què els signes d'identitat del partit (molt diluïts durant el seu segon mandat) es mantinguin "intactes". No es va estar d'afirmar que són els únics que treballen en favor de l'estat del benestar, la protecció social i la igualtat. Zapatero va recomanar als seus que, per convèncer-se que les mesures que blasma l'esquerra alternativa no només són necessàries sinó que també són assumibles, el millor que es pot fer és pensar en la feina feta els últims anys.

L'austeritat durarà anys i panys

Així, va recordar que "tots els canvis i reformes que han suposat un avenç cap a la igualtat i en favor de les polítiques socials tenen el segell del PSOE". Però el cap de l'executiu va avisar que els sacrificis no s'han acabat, ni de bon tros, i que cal centrar la campanya de les municipals també en la creació d'ocupació. Els mercats i els líders europeus segueixen exigint a Espanya control del dèficit públic i que no posi en risc el sistema. Ja n'hi ha prou amb Grècia, Irlanda o Portugal, pensa l'Europa rica. Per si de cas, els alcaldes i els candidats a ser-ho (menys el o la de Barcelona, pendent de triar) van sortir del palau de congressos de la capital andalusa amb el missatge clar que l'austeritat "durarà".

El PP, en canvi, no només "no té idees", sinó que, per Zapatero, quan les té són del tot destructives i es resumeixen en "cinc paraules": "La culpa és de Zapatero". La versió actualitzada del "vagi-se'n senyor González" de l'Aznar més ferotge.

Rajoy també era ahir de convenció. En aquest cas a la del PP gallec. Les seves badades televisives no van fer que s'estigués de dir que a Espanya cal un govern "amb criteri" i capaç de "gestionar l'economia i generar benestar". Ajudar encara més bancs i caixes, més energia nuclear i menys despesa autonòmica van ser les grans propostes. No volien concreció? Doncs ja en tenen una mica. Més li val a Zapatero que les injeccions de moral funcionin.

stats