LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 09/06/2011

Zapatero encén la patronal amb la negociació col·lectiva

La CEOE diu que el govern espanyol ha seguit les tesis dels sindicats a l'hora de redactar el projecte. La Moncloa respon que el text és una "còpia notarial" dels principis d'acord a què s'havia arribat.

àlex Font Manté
2 min
Joan Rosell va protestar ahir perquè considera que el govern espanyol s'ha saltat els principis d'acord a què la patronal havia arribat amb els sindicats.

Barcelona.Els sindicats i les patronals van reobrir ahir la batalla per la reforma de la negociació col·lectiva després que el govern els enviés l'esborrany de la llei que aprovarà divendres vinent el consell de ministres. Les patronals consideren que el text s'ajusta més a les peticions dels sindicats que a les seves i van protestar.

El més empipat va ser Joan Rosell, president de la CEOE. En la seva opinió la reforma és "decebedora" i està "desequilibrada" a favor de les tesis de CCOO i UGT. "Hi havia prou base de consens, però desgraciadament sembla que el govern s'ha oblidat d'aquests principis d'acord", va explicar Rosell a la roda de premsa. Des de Catalunya, Pimec també va rebutjar la proposta al·legant que "no tindrà cap efecte en la millora de la competitivitat i viabilitat de les empreses".

Des de la Moncloa van respondre que el document no és més que una "còpia notarial" dels acords a què havien arribat de paraula els agents socials abans de trencar les negociacions la setmana passada, informa Joan Rusiñol. Paral·lelament, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, va reobrir la via del diàleg. La llei passarà "diversos mesos de tramitació parlamentària", de manera que el procés no s'acaba aquest divendres sinó que "comença".

Gómez també va obrir la porta a la introducció de noves mesures de flexibilitat laboral, sempre que la fórmula "sigui fruit d'un acord amb les organitzacions sindicats".

"Qui ha de legislar sempre corre el risc d'inclinar la balança cap a un costat o cap a l'altre o, com va passar l'any passat, no deixar content cap dels participants", va explicar Valeriano Gómez en referència a la reforma laboral.

Els arguments

Segons Joan Rosell, les principals peticions de la patronal que han estat "ignorades" són les que estan relacionades amb el fet de donar més protagonisme als convenis d'empresa (en detriment dels del sector), a la utilització de sistemes extrajudicials per resoldre els conflictes laborals i a l'absentisme.

Els sindicats, per la seva banda, van lamentar que el govern hagi intervingut en la reforma perquè, segons la seva opinió, és un assumpte que hauria d'estar reservat als agents socials. Per això, van advertir que la reforma corre el risc de quedar en "paper mullat".

stats