Crònica 03/02/2011

Zapatero espera seduir amb Un pacte inaudit a Europa

Ha costat molt arribar a un acord social, però ara que s'ha firmat, toca exhibir-lo. Sindicats i empresaris van destacar ahir que encara queda feina per fer, però Zapatero en té prou per guanyar confiança.

Miquel Codolar
3 min
Els representants tant de la patronal com dels sindicats no van donar l'acord per tancat i van demanar seguir treballant.

Madrid.Treure pit. Aquesta serà la tònica dels pròxims dies del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, davant els representants polítics europeus i internacionals. Ahir es va autoproclamar motor en l'estratègia d'acordar les reformes amb els agents socials. I és que el pacte social i econòmic per reformar les pensions és inaudit a Europa, exceptuant el de Suècia del 1993.

El cap de l'executiu no podrà negar, però, que ho ha aconseguit tard, el mateix dia que es va conèixer que al gener l'atur de l'Estat va marcar un màxim històric. Li va costar prendre's seriosament els objectius marcats pels organismes i mercats internacionals, però des que els ha assumit com a propis li ha anat bé.

Ahir, com aquell qui no vol la cosa, content com un nen petit, al mig del seu discurs va destacar que havia rebut la felicitació telefònica del president del Consell Europeu per haver assolit el pacte social i econòmic. Es va afanyar a dir que s'ha d'interpretar "com un gran exemple del que ha de ser el diàleg social a la Unió Europea" per demostrar "responsabilitat" i generar "confiança" en l'economia espanyola.

Els protagonistes havien arribat passades les dotze del migdia al Saló de Tapissos de la Moncloa, el mateix escenari del pacte antiterrorista del 2000 o l'acord dels Pactes de la Moncloa del 1977. Darrere seu, un enorme decorat per a l'ocasió, amb fons gris i lletres de color de vi, anunciava l'acord que s'havia aconseguit la matinada del dimarts.

La foto

Els flaixos de rigor van immortalitzar la firma amb Zapatero al centre de la taula, entre els secretaris generals d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo. Els representants de la CEOE i Cepyme, Joan Rosell i Jesús Terciado, estaven més lluny, i el ministre de Treball, Valeriano Gómez, en un extrem de la taula. Zapatero va agrair als interlocutors la seva voluntat d'acord i la seva altura de mires i va proclamar "la refundació del diàleg social com un dels millors actius d'Espanya". En el seu discurs, amb poques frases èpiques per a la posteritat, va dir que "els millors resultats s'obtenen quan es treballa en equip" i que l'acord aportarà energia a la societat d'un país que "sap posar-se dempeus i tornar a caminar".

Rosell va ser l'únic a reconèixer i agrair la tasca del seu antecessor a la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, i de l'exministre de Treball, Celestino Corbacho. Mirant al futur, va fer notar que encara queda molta feina per fer. "Hem construït un edifici que haurà de ser reformat, però aquesta és la direcció", va manifestar. De seguida, mirant els sindicalistes, va recordar el següent objectiu a perseguir: la negociació col·lectiva.

El líder de la CEOE va ser més explícit en afirmar que les matèries que inclou el pacte "no són suficients" per resoldre els grans problemes econòmics i socials. Però, en canvi, sí que va dir que el document farà el fet per "generar un clima de més confiança en els mercats".

Els sindicats tampoc en tenen prou i aspiren a retocar la reforma laboral. A més, Méndez i Toxo van ressaltar la importància de l'acord dient que és "equivalent" a totes les reformes de les pensions anteriors. Però van rebutjar que rebi el nom de pacte d'estat perquè "hi falten actors": els grups parlamentaris. Per això es van sumar a les paraules de Zapatero, que havia dit que era tant important l'acord polític com el social, i van reclamar d'aquesta manera el suport de tots els grups i la recuperació del Pacte de Toledo "en tota la seva intensitat".

Xampany

La patata calenta és ara a la teulada del PP. La visita de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que forma part del grup del Partit Popular Europeu, pot ser decisiva per a l'estratègia a seguir per part del partit a partir d'ara. De moment els representants del PP no han donat per tancat ni el ni el no al pacte, però ahir van criticar la "festa", la "celebració amb xampany" i el fet de "fer-se petons" per un acord el mateix dia en què es coneixien unes xifres dolentes d'atur.

Els grups parlamentaris més pròxims a signar l'acord són a hores d'ara CiU, PNB i CC, que van donar suport al retard progressiu de l'edat de la jubilació fins als 67 anys. Per la seva banda, el grup d'IU-ERC-ICV manté l'estratègia de la crítica frontal. Joan Ridao, d'ERC, va dir ahir que el pacte social és "nociu" i impedeix a Catalunya desenvolupar l'Estatut, mentre que Joan Herrera, d'ICV, va felicitar els sindicats per haver "millorat" la proposta inicial "inacceptable i inassumible" de l'executiu.

stats