Crònica 27/08/2011

Zapatero evita apujar els impostos a les grans fortunes

M. C.
2 min
El president havia insinuat Més tributs per als rics.

Madrid.L'executiu espanyol havia aplanat el terreny per apujar els impostos a les grans fortunes, però tal com ja havia passat en altres ocasions, a l'hora de la veritat, l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va decidir no fer-ho. El ministre portaveu, José Blanco, es va limitar a dir que "és evident que en el consell de ministres d'avui no s'ha abordat aquest assumpte, perquè si no, ho hauria explicat". Res més.

L'expectativa era gran. Durant les últimes setmanes, diversos estats han introduït aquests impostos reclamats insistentment pels sindicats i l'esquerra. Grècia ha creat un nou impost d'entre l'1% i el 4% per a les rendes altes, mentre que Itàlia ha aprovat un "impost solidari" del 5% per als que guanyen més de 90.000 euros i del 10% per a aquells que excedeixen els 150.000. També França va anunciar dimecres un nou impost del 3% per als contribuents amb fortunes superiors al mig milió d'euros, poc després que setze de les principals fortunes demanessin pagar més per contribuir a l'esforç de tot el país, seguint l'exemple del magnat nord-americà Warren Buffet, que també va reclamar que li apugessin els impostos.

Dimecres la ministra d'Economia, Elena Salgado, havia insinuat que divendres s'anunciaria una revisió de la pressió fiscal dels rics. Aquestes declaracions van ser ben acollides entre els sindicats, però finalment no han arribat enlloc. La vicepresidenta va explicar que si bé no es crearia un nou impost perquè no hi havia temps per aprovar-lo abans d'acabar la legislatura, es revisaria la fiscalitat de les grans fortunes.

Sense fer cap llei nova, la principal opció passava per revisar l'IRPF per a les rendes altes, una opció que el president del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), Jesús Sanmartín, considera que el govern espanyol acabarà anunciant durant les pròximes setmanes. Sanmartín opina que el govern espanyol no ha renunciat a incrementar els impostos, sinó que només ho ha retardat perquè vol "pensar una mica millor" quines modificacions fiscals podrien propiciar una "recaptació alta". La més factible, en la seva opinió, és un increment de l'IRPF que afecti tots els trams, i no només les rendes altes.

En declaracions a Europa Press, Sanmartín va recordar que aquest govern ja va incrementar el tipus impositiu als trams més alts de l'IRPF, una mesura que van imitar diverses autonomies, però ara "caldria augmentar tots els trams de l'impost perquè fos eficaç". En qualsevol cas, està convençut que el govern espanyol augmentarà els impostos directes abans que els indirectes, com l'IVA o els impostos del tabac, ja que aquests afectarien el consum.

Patrimoni

Sanmartín també veu possible que es "ressusciti" l'impost de patrimoni, transferit a les autonomies, tot i que diu que s'hauria de retocar perquè no perjudiqués les classes mitjanes. Salgado va explicar dimarts que no seria complicat aplicar-lo i que l'executiu pot tornar-lo a aplicar "en 24 hores". L'executiu també té present que fa una setmana va imposar a les empreses l'avançament del pagament de l'impost de societats.

stats