DEUTE EL DEBAT AUTONÒMIC
Crònica 10/02/2011

Zapatero colla encara més i exigeix a Mas un estalvi superior al 10%

Dos dies després de la reunió de la Moncloa, fonts del govern català van confirmar ahir que la petició de reducció del dèficit és més important que la prevista inicialment per la Generalitat.

Pere Martí
2 min
Zapatero va demanar a Mas en la reunió de dilluns a la Moncloa més esforç del que la Generalitat havia previst inicialment.

BarcelonaLa reunió de la Moncloa va anar menys bé del que inicialment va semblar. La prudència d'Artur Mas a la roda de premsa posterior i la del govern català durant tota aquesta setmana té un motiu: Zapatero va exigir a Mas que la retallada sigui superior al 10% per poder autoritzar l'endeutament de la Generalitat. La qual cosa vol dir que tot està obert i que encara s'està negociant amb un resultat final incert, segons reconeixien ahir fonts de la Generalitat. Les mateixes fonts van apuntar que Mas no pensa superar la barrera del 10% i que, per tant, les posicions ara per ara estan allunyades.

El president català ja va remarcar a la sortida de la Moncloa que el resultat de la trobada era "positiu", però que es mostrava "expectant", perquè encara quedaven molts detalls per negociar i molts serrells per tancar. La sensació de la Generalitat és que el govern espanyol difícilment li garantirà el mateix nivell d'ingressos que va tenir l'any passat i que tampoc posarà a disposició de l'executiu els 1.450 milions que corresponen a Catalunya del fons de competitivitat del model de finançament. Aquí la posició del govern de Zapatero és que aquests fons no s'han de pagar fins a l'any 2013, mentre que la Generalitat recorda que no hi ha cap llei que impedeixi fer-ho abans, però Madrid no compra, almenys de moment.

Tot i que formalment el govern espanyol ja ha donat el vistiplau perquè l'executiu català s'endeuti, la previsió és que l'aprovació del pla d'estabilitat, prevista per al març o l'abril, serà complicada. El govern va explicar ahir que el deute que la Generalitat podrà emetre abans d'aprovar el seu pla d'ajustament té com a objectiu cobrir el forat sanitari del 2006, reconegut el 2007, i les amortitzacions del deute a llarg termini que vencen aquest any. El govern calcula que aquest any necessitarà captar en els mercats financers 11.000 milions d'euros, quatre mil o cinc mil dels quals es destinaran a cobrir venciments de deute.

Ara com ara la posició de la Generalitat és inamovible i Mas no pensa fer una retallada superior al 10%, perquè la considera inassumible, segons asseguraven ahir fonts de la Generalitat. Les negociacions continuen entre els dos governs. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell i la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, porten el pes de les negociacions, en les quals també intervé el secretari d'Estat, Carlos Ocaña i el portaveu de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida.

A la ruïna

Durant el ple d'ahir al Parlament, Artur Mas va advertir que si no s'implementaven les retallades "ens arruïnàvem" per les despeses generades pel tripartit. L'advertència la va fer en resposta a una intervenció del portaveu d'ICV, Joan Herrera, que li va retreure que incomplís la promesa electoral de no retallar mestres, metges i mossos. El departament d'Interior ha convocat 600 places de mossos, 200 menys que en anys anteriors.

Per la seva banda, Josep Antoni Duran i Lleida va explicar ahir que no vol "perdre el temps" discutint sobre les declaracions que molts presidents autonòmics han fet durant les últimes hores criticant l'acord entre Mas i Zapatero per permetre que Catalunya torni a endeutar-se, perquè "barregen churras con merinas ", ja que "conceptualment no saben què és refinançar el deute o ampliar la capacitat del deute, que són dues coses totalment diferents". En declaracions a Catalunya Ràdio va recordar: "Ens han donat els diners corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut, que és una llei i, com a tal, s'ha de complir", i també els del fons de competitivitat.

stats