EL FUTUR DEL LIDERATGE DEL PSOE Crònica
Crònica 31/01/2011

Zapatero exigeix que s'aparqui fins al 2012 el debat successori

Joan Rusiñol
3 min
PSOE, Saragossa

Enviat especial a saragossaEl president del govern espanyol i secretari general del PSOE ha assumit que el preu polític de gestionar la crisi econòmica el pagarà ell, tant si es presenta a la reelecció l'any que ve com si no. Per això ha decidit que ningú li marcarà l'agenda fins al dia que convoqui els comicis. Ell dirigirà la partitura i és evident que el debat successori que s'ha obert no li fa cap gràcia.

A la convenció autonòmica que els socialistes han fet a Saragossa aquest cap de setmana, José Luis Rodríguez Zapatero ha deixat molt clar que aquest any ha de ser el d'acabar les reformes començades per escampar definitivament els núvols del rescat europeu. I res d'obrir el meló dels debats interns. "Ens hem de dedicar, aquest 2011, a parlar, no del PSOE, sinó d'Espanya", va alertar. "No hem de parlar de nosaltres, sinó dels problemes dels ciutadans", va emfatitzar.

I és que el pacte social que el govern espanyol va aconseguir tancar amb sindicats i empresaris sobre pensions, que se signarà dimecres que ve a la Moncloa, ha tornat a reforçar el cap de l'executiu espanyol. De fet, ahir Zapatero va definir l'acord com el "de més contingut i més importància des dels Pactes de la Moncloa", signats l'any 1977 sota la batuta d'Adolfo Suárez i que van permetre dotar l'Estat espanyol d'una estabilitat econòmica imprescindible per encarrilar la transició cap a la democràcia. Per això el líder socialista exigeix ara a la seva gent que no embruti amb la polseguera interna un pacte de dimensions històriques. Entén els nervis d'aquells que s'han de sotmetre al veredicte de les urnes d'aquí a quatre mesos pel malestar d'una part dels votants d'esquerres, com va admetre en la intervenció d'ahir, però també reclama que el partit no posi bastons a les rodes a la seva gestió de la crisi.

Tancar files

El partit també ha fet autocrítica. En privat alguns barons socialistes territorials, dels que es deleixen perquè el candidat l'any 2012 sigui Alfredo Pérez Rubalcaba, reconeixien que han deixat que Zapatero entomés totes les clatellades i que la responsabilitat hauria d'haver estat més compartida entre tots. Enmig de la incertesa sobre qui serà l'adversari electoral de Mariano Rajoy, els socialistes ja no saben si Rubalcaba és l'escut protector del president o a la inversa, si Zapatero s'està immolant políticament per preservar de la batalla al seu delfí.

De cara a fora, l'autocrítica es va transformar en suport incondicional al secretari general del PSOE, si bé als presidents autonòmics els agradaria que revelés ara el seu futur per no fer bullir més l'olla de les especulacions. El número 3 del partit, Marcel·lí Iglesias, va ser l'encarregat d'expressar el reconeixement al líder: "Tens el suport d'aquest partit per a les eleccions del 2012. Respectarem els teus temps i la teva decisió, però no et faltarà el suport rocós, sòlid, d'aquest partit", va dir. El president espanyol li va tornar les floretes: "Gràcies pel vostre suport incondicional i permanent i l'afecte que sento cada dia a la tasca del govern i del partit. Així es poden afrontar tots els reptes". Però no va especificar quins. L'escoltava, discret a primera fila, el vicepresident Rubalcaba, que ha passat de puntetes en aquesta convenció per no animar encara més el debat intern que el president espanyol vol anestesiar d'ara endavant. El seu nom només va aparèixer quan Zapatero va assegurar que el pacte social havia estat possible, entre altres i "per descomptat", per la feina del seu número 2.

En aquesta nova etapa que ara comença, el cap de l'executiu s'ha fixat com a prioritat afegir la majoria de les forces polítiques, i sobretot el PP, al gran acord econòmic i social. "Demano als partits que s'hi sumin per donar encara més confiança", convençut que el suport de Rajoy és més fàcil ara que ja sap que "els comicis seran el 2012". "Tenim eleccions, però és més important arribar a acords", va avisar. La cancellera alemanya, Angela Merkel, arriba dijous a Madrid i no es pot badar.

stats