CONVERSIÓ EN BANCS
Crònica 24/01/2011

Zapatero pitja l'accelerador per reformar les caixes

Elena Freixa
2 min
El pla vol atreure fons privats al sector.

Barcelona.La reestructuració de les caixes d'estalvi, un nou front que el govern espanyol ja ha situat com a prioritari per atraure la confiança dels mercats, agafarà embranzida en els propers dies. Els detalls del pla que el govern de l'Estat va dir que preparava per reformar el sistema financer, i especialment les caixes, es podrien començar a conèixer en breu.

El vicepresident primer de l'executiu, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar que l'executiu s'ha fixat aquesta setmana donar una empenta important a la reforma. Pel que se'n sap fins ara, l'objectiu és insuflar credibilitat al sistema de caixes per tal d'esvair els dubtes dels mercats financers i per fer-ho l'executiu es valdrà "d'instruments jurídics", que podrien concretar-se en un proper decret llei, segons han avançat diversos mitjans aquests dies.

En qualsevol cas, els plans del govern apunten cap a una direcció: la bancarització de les caixes d'estalvi, que ja han expressat la seva incomoditat davant d'un executiu que sembla haver-se alineat amb la postura del Banc d'Espanya en aquest assumpte. Des de la CECA defensen que les caixes van fer els deures amb la primera ronda de fusions i no volen sentir-se pressionades a noves reestructuracions. Però ho estan. Al febrer, la Unió Europea (UE) sotmetrà les entitats financeres a nous tests d'estrès per comprovar-ne la salut i aquesta vegada seran més durs que els de l'any passat.

Necessitat de capitalització Les mesures que el govern defensa van orientades a reforçar la capitalització de les caixes i eliminar traves per tal que siguin accessibles a inversors privats internacionals.

D'altra banda, algunes entitats ja han tornat a demanar recursos públics al Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), que pot aprofitar per posar condicions a l'hora de donar més recursos. El Banc d'Espanya ja ha demanat a Unnim una nova retallada de 100 treballadors per aprovar la injecció de 150 milions, informa Efe .

stats